Οι πίθηκοι «φιλούσαν υπέροχα»! Το ίδιο και οι άνθρωποι
Το φιλί στους πιθήκους είναι μια σχετικά αηδιαστική πρακτική, αλλά τελικά διαδόθηκε στον σύγχρονο άνθρωπο, σαν έκφραση οικειότητας.
Σε νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Evolutionary Anthropology, επιστήμονες αναλύουν τις διάφορες υποθέσεις για την εμφάνιση του φιλιού στους ανθρώπους. Η βάση της μελέτης τους είναι η ίδια συμπεριφορά στο ζωικό βασίλειο και ειδικά στους πλησιέστερους μας «συγγενείς», τους χιμπατζήδες και τους μπονόμπο.
«Υγρός καθαρισμός»
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι τριχωτοί αυτοί πίθηκοι φιλούν ο ένας τον άλλο, δηλαδή χρησιμοποιούν τα χείλη τους για μια ήπια αναρρόφηση, προκειμένου να απομακρύνουν υπολείμματα και παράσιτα από το στόμα άλλων πιθήκων. Είναι η τελική πράξη μιας ιεροτελεστίας καθαρισμού του σώματος του συντρόφου τους.
Το «τελευταίο» φιλί
Αυτό το «τελευταίο» φιλί «παραδόθηκε» στους ανθρώπους αναλλοίωτο, παρότι έχασαν μεγάλο μέρος του τριχώματός τους (και δεν υπήρχε η ανάγκη για καθάρισμα). Με την πάροδο του χρόνου, το φιλί χρησιμοποιήθηκε για να ενισχύσει τις κοινωνικές σχέσεις και έγινε ένα σύμβολο εμπιστοσύνης και συναδέλφωσης.
Από τα δέντρα στο έδαφος
Η διάδοση του φιλιού στους πιθήκους ξεκίνησε όταν οι πρόγονοί μας εξελίχθηκαν και ξεκίνησαν να ζουν στο έδαφος και όχι πάνω στα δέντρα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι συνέπεσε με τη διαβίωση σε πιο ξηρά κλίματα και ανοιχτά περιβάλλοντα.
Μαθήματα ιστορίας
Για την ιστορία, το φιλί είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι εξέφραζαν την οικειότητα και την αγάπη τους σε άλλους ανθρώπους τουλάχιστον από πριν 4.500 χρόνια, στη Μεσοποταμία. Σε χιλιάδες πήλινες πλάκες πολιτισμών που άνθισαν μεταξύ του Τίγρη και του Ευφράτη στο σημερινό Ιράκ, αναφέρεται ότι το φιλί ήταν μέρος της ερωτικής πράξης.