Ανακάλυψη δισεκατομμυρίων στο Καζακστάν: «Χρυσωρυχείο» με σπάνιες γαίες
Το Καζακστάν μόλις έγινε πλουσιότερο κατά δισεκατομμύρια δολάρια. Ή ευρώ.

Το Καζακστάν μόλις μπήκε στη λίστα των εν δυνάμει πιο πλούσιων χωρών του κόσμου, καθώς ανακάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών παγκοσμίως. Τα επιβεβαιωμένα αποθέματα ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο τόνους μετάλλων, που είναι περιζήτητα για επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, φωτοβολταϊκά, λαμπτήρες LED και τουρμπίνες ανεμογεννητριών.
Οι σπάνιες γαίες του Καζακστάν
Το κοίτασμα της επαρχίας Καραγκάντα του Καζακστάν, για την οποία ο λόγος, είναι πλούσιο σε 4 από τις 17 σπάνιες γαίες και συγκεκριμένα σε δημήτριο, λανθάνιο, νεοδύμιο και ύττριο. Τα στοιχεία αυτά έχουν υψηλή ζήτηση σε χώρες με βιομηχανία, όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.
Η ανακοίνωση του Καζακστάν συμπίπτει μάλιστα με τη Σύνοδο Ε.Ε. – Κεντρικής Ασίας στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. Εκτός από το Καζακστάν, το παρόν δίνουν η Δημοκρατία της Κιργιζίας, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Η Ευρώπη θα εκπροσωπηθεί σε υψηλότατο επίπεδο από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.
Νούμερα που ζαλίζουν
Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο «Νέο Καζακστάν» όπως λέγεται, τα αποθέματα να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με προβλέψεις του Υπουργείου Βιομηχανίας της χώρας. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, ωστόσο, δεν διαθέτει την τεχνολογία για να εκμεταλλευτεί τα αποθέματά της και ευελπιστεί στη συνδρομή ξένων επενδύσεων.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, κάτι για το οποίο απαιτούνται σύγχρονες τεχνολογίες και ειδικότερα συστήματα επαναφορτιζόμενων συσσωρευτών.