Αμερικανοί ή Ευρωπαίοι: Ποιοι ζουν περισσότερο - Χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών
Η επιβίωση των πλουσίων στις ΗΠΑ είναι συγκρίσιμη με εκείνη των φτωχότερων Ευρωπαίων, ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Οι Αμερικανοί, ανεξαρτήτως επιπέδου πλούτου, έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown και ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 73.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ηλικίας 50 έως 85 ετών, ο πλούτος επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής, αλλά όχι το χάσμα ΗΠΑ-Ευρώπης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερο πλούτο ζουν περισσότερο, ωστόσο, στις ΗΠΑ το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πιο έντονο από ό,τι στην Ευρώπη. Επιπλέον, ακόμα και οι πιο εύποροι Αμερικανοί ζουν λιγότερο από τους πλουσιότερους Ευρωπαίους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιβίωση των πλουσίων στις ΗΠΑ είναι συγκρίσιμη με εκείνη των φτωχότερων Ευρωπαίων, ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.
Οι ανισότητες στις ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine αποκαλύπτει, οι Αμερικανοί σε κάθε επίπεδο πλούτου είχαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα:
- Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ζουν λιγότερο από τους πλουσιότερους Ευρωπαίους.
- Οι φτωχότεροι Ευρωπαίοι σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν καλύτερη επιβίωση από τους πλουσιότερους Αμερικανούς.
- Οι κάτοικοι της Ηπειρωτικής Ευρώπης είχαν 40% χαμηλότερη θνησιμότητα σε σχέση με τους Αμερικανούς.
- Οι συμμετέχοντες από τη Νότια Ευρώπη είχαν 30% χαμηλότερη θνησιμότητα, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη το ποσοστό ήταν 13%-20% χαμηλότερο.
Γιατί οι Αμερικανοί ζουν λιγότερο
Η επικεφαλής ερευνήτρια, Ειρήνη Παπανικόλας, καθηγήτρια στο Brown, τόνισε ότι το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώνεται, λόγω συστημικών παραγόντων όπως:
- Οικονομικές ανισότητες που επηρεάζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
- Παράγοντες κινδύνου, όπως το άγχος, η διατροφή και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.
- Διαφορετικές πολιτικές κοινωνικής ασφάλειας, που στις ΗΠΑ είναι ασθενέστερες σε σύγκριση με την Ευρώπη.
Η έρευνα εντόπισε επίσης το φαινόμενο του «επιζώντος» στις ΗΠΑ: οι φτωχότεροι, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, πεθαίνουν νωρίτερα, αφήνοντας έναν πιο υγιή πληθυσμό στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η ανισότητα πλούτου μειώνεται με την ηλικία, ενώ στην πραγματικότητα οφείλεται στην πρόωρη θνησιμότητα των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων.
Έκκληση για πολιτικές αλλαγές
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν μια σαφή υπενθύμιση της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ. «Αν κοιτάξουμε άλλες χώρες, μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα μαθήματα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Sara Machado, ερευνήτρια στο Brown.
Η μελέτη καταδεικνύει ότι η βελτίωση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ απαιτεί μια πιο ολιστική προσέγγιση που δεν επικεντρώνεται μόνο στην περίθαλψη, αλλά αντιμετωπίζει και τις ρίζες των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων