Αλτσχάιμερ: Κι όμως το καθημερινό μας πιάτο «μιλάει» και προμηνύει τη νόσο
Η Dr. Clar αναφέρει διάφορους τρόπους με τους οποίους η ασθένεια μπορεί να επιδράσει στο φαγητό
Η νόσος Αλτσχάιμερ (Alzheimer) είναι γνωστή για τις διαταραχές μνήμης που προκαλεί επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο, σύμφωνα με νευρολόγο υπάρχουν και άλλα, λιγότερο γνωστά συμπτώματα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή. Σημάδια που «προμηνύουν» τη νόσο και σχετίζονται με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
Η Dr. Elana Clar, MD, νευρολόγος στο New Jersey Brain & Spine, επισημαίνει πως ένα πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ, το οποίο πολλοί αγνοούν, είναι η αλλαγή στις διατροφικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα ένας χορτοφάγος μπορεί να αρχίσει να τρώει μπριζόλα, απλά επειδή ξέχασε ότι είχε μια συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια ή μπορεί να αρχίσει να ενσωματώνει περισσότερο αλάτι και μπαχαρικά επειδή οι γευστικοί του κάλυκες έχουν μειωθεί.
«Ένας χορτοφάγος μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να τρώει κρέας επειδή ξεχνάει ότι ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή, ή μπορεί να αρχίσει να προσθέτει περισσότερο αλάτι και μπαχαρικά επειδή η αίσθηση της γεύσης του έχει εξασθενήσει», αναφέρει η Dr. Clar ως δύο παραδείγματα.
Γιατί αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες;
Σύμφωνα με την ίδια, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ. Για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι από τα πρώτα σημάδια, ενώ για άλλους μπορεί να μην εκδηλωθεί καθόλου.
Υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι για τους οποίους κάποιος με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες.
Η Dr. Clar εξηγεί ότι αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε μειωμένη είτε σε ενισχυμένη αίσθηση της γεύσης. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι πολλά άτομα με Αλτσχάιμερ δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν την ουμάμι (umami), μία από τις πέντε βασικές γεύσεις που σχετίζεται με τα αλμυρά φαγητά. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι με άνοια έχουν γενικά μειωμένη όσφρηση και γεύση, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να προτιμούν τρόφιμα με ιδιαίτερα έντονη γεύση.
Επιπλέον, η Dr. Clar αναφέρει ότι ένας άλλος λόγος για την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων με Αλτσχάιμερ είναι επειδή ξεχνούν συγκεκριμένους διατροφικούς περιορισμούς ή διατροφικές συνήθειες που είχαν πάντα.
Για παράδειγμα, κάποιος με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να ξεχάσει την επίδραση που έχει πάνω του η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Ή απλά μπορεί να ξεχάσει ότι δεν του αρέσει η γεύση ορισμένων τροφίμων.
Η επιρροή της νόσου στο φαγητό
Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν επηρεάζει μόνο τη μνήμη, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά τη διατροφή ενός ατόμου. Η Dr. Clar αναφέρει διάφορους τρόπους με τους οποίους η ασθένεια μπορεί να επιδράσει στο φαγητό:
- Δυσκολία στο συντονισμό: Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ μπορεί να δυσκολεύονται να κόψουν το φαγητό τους λόγω προβλημάτων συντονισμού.
- Δυσκολία στη χρήση μαγειρικών σκευών: Μπορεί να ξεχάσουν πώς να χρησιμοποιούν τα μαχαιροπίρουνα τους.
- Ξεχνάνε να φάνε: Η Dr. Clar επισημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς απλά ξεχνάνε να φάνε.