Άλμα των πλειστηριασμών το 2023, εκτινάχτηκαν 200% σε δύο χρόνια
«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι καλό εργαλείο αλλά δεν είναι υποχρεωτικός για τους servicers» δήλωσε στο Action24 η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις συμβολαιογραφικές πράξεις, με βάση τα οποία οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις ακινήτων εκτοξεύθηκαν σε βάθος διετίας.
Συγκεκριμένα, με βάση την καταγραφή των εργασιών των 2.654 συμβολαιογράφων, μέσα στο 2023 πραγματοποιήθηκαν 7.291 πλειστηριασμοί. Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο κατά 26,6% σε σύγκριση με το 2022, όταν έφτασαν τους 5.760. Λίγο πιο πίσω, στο 2021, οι πλειστηριασμοί ήταν 2.393, ελαφρώς μειωμένοι σε σύγκριση με το 2020 – που είχαν φτάσει τους 2.683. Δηλαδή σε ποσοστιαία κλίμακα οι πλειστηριασμοί ακινήτων υπετριπλασιάστηκαν σε βάθος διετίας (αύξηση 205%) και σε σύγκριση με το 2020 υπερδιπλασιάστηκαν (172%).
Μιλώντας στο Actiton24, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα απέδωσε την αύξηση των πλειστηριασμών στην απουσία δυνατότητας για ρύθμιση των οφειλών εκ μέρους των ιδιοκτητών. Σημείωσε μάλιστα ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι καλό εργαλείο αλλά δεν είναι υποχρεωτικός για τους servicers. Πρόσθεσε δε ότι 75% των πλειστηριασμών είναι άγονοι. «Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί που ασχολούμαστε, αφορούν σε πρώτες κατοικίες και το 95% των πλειστηριασμών καταλήγουν σε μονοπρόσωπες εταιρείες των τραπεζών που έχουν πουλήσει τα δάνεια».
Σε ερώτηση περί προστασίας της πρώτης κατοικίας η δικηγόρος έκανε λόγο για παράνοια αφού ανέφερε παράδειγμα πολυτέκνου, οδηγού ταξί που έχασε το σπίτι του για δάνειο 30.000 ευρώ. Τόνισε ότι σύμφωνα με τον εξωδικαστικό προστατεύεται μόνο ο ευάλωτος που παίρνει 580 ευρώ. Για τους άλλους πρέπει να συμφωνεί το fund που δεν συμφωνούν και πάει το σπίτι.
Για τη δυνατότητα απόκτησης και επαναμίσθωσης είπε ότι μένει στα χαρτιά γιατί δεν έχει συσταθεί εδώ και 4 χρόνια ο φορέας