Αλάτι βανίλιας: Πώς θα φτιάξετε το συστατικό του επιδορπίου στο γεύμα της Χρυσής και του Νικολάου
Το γεύμα στο pre wedding της Χρυσής και του Νικολάου έκλεισε με επιδόρπιο με αλάτι βανίλιας. Διαβάστε πώς θα το φτιάξετε σπίτι.

H Χρυσή Βαρδινογιάννη και ο Νικόλαος Ντε Γκρες ήταν τα κεντρικά πρόσωπα σε μια σε pre wedding βραδιά (στο «Βουλκανιζατέρ») με καλεσμένους τον αδερφό και κουμπάρο του Νικολάου, Παύλο, με τη σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ, και τον γιό τους, Κωνσταντίνο Αλέξιο, τη μητέρα τους, Άννα Μαρία, την προσφάτως παντρεμένη Θεοδώρα Ντε Γκρες με τον σύζυγό της, Μάθιου Κουμάρ, τη Βασίλισσα Σοφία, η οποία έφτασε στη χώρα μας το μεσημέρι της Πέμπτης, αλλά και τον πατέρα της νύφης, Γιώργο Βαρδινογιάννη.
Το πλουσιοπάροχο γεύμα
Όπως διαβάζουμε, το γεύμα ήταν πλούσιο με ελληνικές και διεθνείς επιρροές. Το κυρίως μενού περιελάμβανε μους λευκού ταραμά με αυγοτάραχο και λαδοπιτάκια, βελουτέ καραμελωμένου πράσου με κρέμα γραβιέρας, κρουτόν μυρωδικών και απάκι κοτόπουλο. Για το κλείσιμο του γεύματος σερβιρίστηκε επιδόρπιο που περιλάμβανε μπακλαβά με καραμελωμένο φιστίκι Αιγίνης και μους από bitter σοκολάτα με αλάτι βανίλιας και βιολογικό ελαιόλαδο για πιο έντονη γεύση. Το επιδόρπιο ήταν έμπνευση του pastry chef Κωνσταντίνου Πετρογιαννάκη.
Το αλάτι βανίλιας
Από όλα τα παραπάνω εντύπωση προκάλεσε το αλάτι βανίλιας, που προορίζεται για απαιτητικούς ουρανίσκους αφού δημιουργεί μια αλμυρή επίγευση στο γλυκό επιδόρπιο. Το premium αλάτι βανίλιας έχει ως βάση τον ανθό του αλατιού, την ανώτερη δηλαδή στρώση αλατιού που σχηματίζεται σε αλυκές. Η τελευταία είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και έχει εξαιρετική γεύση, εξού και είναι το πιο ακριβό αλάτι στον κόσμο.
Το αλάτι βανίλιας είναι η τέλεια προσθήκη σε σχεδόν οποιοδήποτε γλυκό: μπράουνις, σπιτικές καραμέλες, ποπ κορν, μαλακά πρέτσελ ή ακόμη και σε ζεστή σοκολάτα. Για την παραγωγή του αλατιού βανίλιας χρησιμοποιείται η βανίλια Μαδαγασκάρης που θεωρείται η ανώτερη σε γεύση και αρώματα στον κόσμο.
Ας δούμε πώς φτιάχνεται.
Συνταγή για αλάτι βανίλιας
Υλικά:
- 1 κούπα θαλασσινό αλάτι, χοντρό ή λεπτό ή Μάλντον (από το Έσσεξ)
- 4 λοβοί βανίλιας Μαδαγασκάρης
Οδηγίες:
- βάλτε το θαλασσινό αλάτι σε ένα γουδί. Χωρίστε και αφαιρέστε τους σπόρους από τέσσερις λοβούς βανίλιας
- προσθέστε τους σπόρους βανίλιας στο αλάτι
- τρίψτε τους σπόρους βανίλιας στο αλάτι με γουδί μέχρι οι σπόροι να διασκορπιστούν ομοιόμορφα στο αλάτι
- τοποθετήστε το αλάτι σε κλειστά γυάλινα δοχεία και αφήστε τα για μία εβδομάδα. Τα αρώματα των σπόρων βανίλιας θα διεισδύσουν στο αλάτι και θα δώσουν ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα