Ακριβότερος ο καφές και για τους Έλληνες μετά το Πάσχα - Η πρόταση για τον ΕΦΚ
Αν όχι πικρό σίγουρα ακριβότερο καφέ φαίνεται ότι θα πίνουν οι Έλληνες μετά το Πάσχα καθώς οι τιμές του καφέ έχουν εκτοξευθεί κατά 20% παγκοσμίως τους τελευταίους τρεις έως τέσσερις μήνες, και οι σχετικές ανατιμήσεις θα περάσουν και στα ελληνικά ράφια. Το κόστος του πράσινου καφέ, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ελληνικού καφέ, έχει αυξηθεί μεταξύ 6,5 και 7 ευρώ το κιλό στην Ελλάδα. Πρόκειται για σημαντική αύξηση από την τιμή των 5,5 ευρώ ανά κιλό πριν από τέσσερις μήνες, η οποία είναι περίπου 27% υψηλότερη.
Φυσικά, τα παράπονα των Ελλήνων είναι δικαιολογημένα γιατί οι τιμές του καφέ συνεχίζουν να αυξάνονται. Κάθε μέρα, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Έλληνες καταναλώνουν καφέ σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research. Μάλιστα για το 73% όσων πίνουν καφέ, η συνήθεια του καφέ είναι σταθερή και δεν υποκαθίσταται με την κατανάλωση άλλου ροφήματος όπως το τσάι ή το χαμομήλι. Η συνήθεια αυτή, ειδικά εκτός σπιτιού, δεν επηρεάστηκε ούτε από τις αλλαγές και τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία στην καθημερινότητά μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 53% των ερωτηθέντων δεν έχει σκεφτεί ποτέ να κόψει τον καφέ.
Η μέση ετήσια κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα είναι 5,5 κιλά ανά άτομο, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στη δέκατη πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ζητά η Ελληνική Ένωση Καφέ
Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ζητά η Ελληνική Ένωση Καφέ το διοικητικό συμβούλιο της οποίας έθεσε το σχετικό αίτημα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ της Ένωσης για μία ακόμα φορά ως πάγιο πρόταγμα έθεσε στον υπουργό το θέμα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ ο οποίος επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με ποσό 140 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος. Το ΔΣ αντιπρότεινε μέρος των συγκεκριμένων κρατικών εσόδων να διατίθεται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου στην Ελλάδα.
«Το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παραμένει επίκαιρο ιδιαίτερα στις ημέρες μας όπου οι τιμές διαπραγμάτευσης του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτοξευθεί λόγω επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων, και των πληθωριστικών τάσεων που διέπουν το παγκόσμιο περιβάλλον γενικότερα επηρεάζοντας δυσμενώς την οικονομία της Χώρας μας με επιπλέον κόστη για το καταναλωτικό κοινό» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Οι τιμές του καφέ Robusta σημείωσαν νέο ρεκόρ
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ Robusta στο ICE αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό την Πέμπτη, εν μέρει από τις ξηρές συνθήκες στον κορυφαίο παραγωγό Βιετνάμ, με τους εμπόρους να λένε ότι η αγορά ωθήθηκε από τις περιορισμένες προμήθειες στο Βιετνάμ και ανησυχούν ότι η έλλειψη νερού θα μπορούσε να περιορίσει την άρδευση της επόμενης καλλιέργειας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του businesstimes, οι τοπικές τιμές στο Βιετνάμ έχουν αυξηθεί σε υψηλό όλων των εποχών φέτος, καθώς οι αγρότες και οι μεσάζοντες συνεχίζουν να κρατούν τα φασόλια, ώστε να μην χάνουν καλύτερες προσφορές μετά από μια αδύναμη συγκομιδή 2023-2024. Αυτό κατέστησε πιο δύσκολο για τους εξαγωγείς να προμηθεύονται τον εφοδιασμό και πυροδότησε ένα κύμα ρεκόρ αθετήσεων σε υφιστάμενα συμβόλαια.
Η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί όλο και πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες και οι ξηρότερες συνθήκες αναμένεται να επιδεινώσουν τη συμπίεση, με ένα παγκόσμιο έλλειμμα να αναμένεται για τέταρτο έτος. Το Βιετνάμ αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς κόκκων robusta, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνήθως για στιγμιαία ποτά και καφέ εσπρέσο.
«Δεν μπορούμε να πούμε πότε θα κορυφωθούν οι τιμές», δήλωσε ο Tran Thi Lan Anh, αναπληρωτής διευθυντής της Vinh Hiep, ενός σημαντικού βιετναμέζου εξαγωγέα. Οι αγρότες και οι μεσάζοντες αναμένουν ότι το κόστος των φασολιών θα μπορούσε να φτάσει τα 150.000 dong (8 S$) ανά κιλό, από το τρέχον επίπεδο των περίπου 130.000 dong, πρόσθεσε.
Οι διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων χρειάζονται χρόνο για να φιλτράρουν στο επίπεδο λιανικής και τα μικρότερα κέρδη στο κόστος του arabica –της άλλης μεγάλης παγκόσμιας ποικιλίας– βοηθούν να θωρακιστεί μέρος του πλήγματος για όσους πίνουν καφέ. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Tata Consumer Products, που παράγει στιγμιαίο καφέ και λοβό, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι τιμές των robusta είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς «για κάποιο χρονικό διάστημα».
Το έλλειμμα του Βιετνάμ βοήθησε να αυξηθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στο Λονδίνο κατά περίπου 50% φέτος, με τις τιμές να αγγίζουν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 16 ετών. Ο ζεστός και ξηρός καιρός που έχει δημιουργήσει τεράστιες περιοχές του έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει προκαλέσει ανησυχίες για την επόμενη συγκομιδή και την πιθανότητα ακόμη χαμηλότερης προσφοράς.
Την ίδια ώρα και τα συμβόλια για τον καφέ arabica Ιουλίου KCc2 αυξήθηκαν 1% στα 2,281$ ανά λίβρα.