Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα «πέφτουν» οι τιμές έως και 15% από 1η Μαρτίου
Για την ακρίβεια μίλησε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως από την Παρασκευή 1 Μαρτίου θα εφαρμοστούν νέα μέτρα για την αντιμετώπισή της στα τρόφιμα. Μάλιστα, στη νέα δέσμη μέτρων πρόκειται να δούμε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων να μειώνονται οι τιμές έως και 15%.
«Έχουμε λάβει μέτρα τα οποία τονώνουν τον ανταγωνισμό, μέτρα τα οποία ελέγχουν το θέμα της αισχροκέρδεια , έχουμε διενεργήσει 25.000 ελέγχους και έχουμε επιβάλει πάνω από 12 εκατομμύρια πρόστιμα σε αυτούς οι οποίοι φάνηκε ότι παραβιάζουν το νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία», τόνισε ο υπουργός.
«Και βεβαίως έχουμε λάβει και μία σειρά από μέτρων, τα οποία έχουν εφαρμογή κάποια από αυτά από 1η Μαρτίου, μέτρα μάλιστα που ψηφίστηκαν και από κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες. Που σημαίνει λοιπόν ότι αναγνώρισαν και αυτοί ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση πραγματικά προσπαθούν να λύσουν έναν δύσκολο γρίφο που είναι αυτός της ακρίβειας», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «από την Παρασκευή και μετά, όπου θα εφαρμοστεί σε όλο το εύρος τους η δέσμη μέτρων την οποία έχουμε λάβει και έχουμε περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, θα δούμε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων να μειώνονται οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα σε ποσοστό που φτάνει και το 15%. Και μιλάμε για κατηγορίες όπως είναι καθαριστικά σπιτιού, όπως είναι προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες, αλλά και μία σειρά καταναλωτικών αγαθών τα οποία είναι βασικά για τη διαβίωση του νοικοκυριού».
Πλαφόν στο βρεφικό γάλα
Από την Παρασκευή, επίσης, πρόκειται να εφαρμοστεί και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους του βρεφικού γάλακτος, με τις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας του να υποχρεούνται να ενημερώσουν τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για τα στοιχεία καθορισμού του ύψους του λειτουργικού τους κόστους
Αυτό ορίζει η υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η Βουλή «για την προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού στο πλαίσιο της οξείας διεθνούς πληθωριστικής κρίσης».
Σύμφωνα με την απόφαση για το βρεφικό γάλα, το μικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών και δεν δύναται το λειτουργικό κόστος της οικείας κατηγορίας να υπερβαίνει το μέσο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής χρήσης, προσαυξημένο κατά 60%.
Μείωση τιμής σε πάνω από 2.000 κωδικούς
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο, από πολύ μεγάλες αλυσίδες στην αγορά, δείχνουν ότι έχουμε μείωση των ανατιμήσεων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, της τάξης του 80%.
«Δηλαδή 8 στα 10 προϊόντα που πέρσι είχαν ανατιμηθεί, φέτος δεν έχουν ανατιμηθεί και μετά την 1η Μαρτίου περιμένουμε πάνω από 2.000 κωδικούς να μειώσουν την τιμή τους, όχι να σταθεροποιήσουν τις τιμές, αλλά αντίθετα να τις μειώσουν κιόλας. Είναι αυτά τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, δηλαδή σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόπαστες και βρεφικές πάνες, καθώς και προϊόντα εμμήνου ρύσεως.
Δεν θα δούμε τις τιμές σε αυτά τα προϊόντα να σταθεροποιούνται αλλά να μειώνονται σε σχέση με πριν την εφαρμογή του μέτρου. Ξέρουμε ότι σε όλες αυτές τις κατηγορίες οι μειώσεις που θα δούμε θα είναι μεγαλύτερες από το 10%. Θα είναι μόνιμες μειώσεις. Δεν είναι έκτακτα μέτρα».