Ακρίβεια: Από το ράφι στο χωράφι - Δείτε τις διπλάσιες τιμές σε φρούτα, λαχανικά
Μπορεί ο πληθωρισμός να παρουσιάζει μια σχετική αποκλιμάκωση σε σχέση με πέρυσι η ακρίβεια στα τρόφιμα όμως εξακολουθεί να κινείται σε ανοδική τροχιά ψαλιδίζοντας διαρκώς τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 3,1% από 3,5% τον Δεκέμβριο, ωστόσο οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται συνεχώς καθώς ο δείκτης διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά 8,3% σε ετήσια βάση.
Συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν:
- Στις τιμές του ελαιολάδου με το ποσοστό να εκτοξεύεται σε σχέση με πέρυσι στο 67,4% αλλά και στα φρούτα – λαχανικά όπου η αύξηση άγγιξε το 14,2% και 14,4% αντίστοιχα.
- Ακολουθεί το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων με διψήφια αύξηση της τάξεως του 11,7% καθώς και τα ψάρια με αύξηση 7,7%.
Πάντως, παρά τα μέτρα του Υπουργείο Ανάπτυξης για την αναχαίτιση της ακρίβειας στην κούρσα των ανατιμήσεων μπαίνουν ολοένα και περισσότερα προϊόντα με τους καταναλωτές να είναι πια σε αδιέξοδο, κάτι που αποδεικνύεται και από τη δημοσκόπηση της opinion poll για το action 24, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα, αποτελεί θέμα που απασχολεί το 59, 6% των πολιτών με την οικονομία να έρχεται σε δεύτερη θέση και ποσοστό 31,3%, ενώ ακολουθεί η εγκληματικότητα με 22,9%.
Διπλάσιες τιμές σε φρούτα και λαχανικά
Τα προϊόντα που φεύγουν από το χωράφι φτάνουν πολλές φορές στον καταναλωτή αυξημένα ακόμα και κατά δύο και τρείς φορές με αποτέλεσμα το τελικό κόστος στο ταμείο να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.
«Σύμφωνα με τη Eurostat είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια στα φρούτα και στα λαχανικά. Τα προϊόντα που φεύγουν από το χωράφι τα πουλάνε φτηνά οι αγρότες μας και εμείς τα αγοράζουμε είτε από τον πάγκο της λαϊκής είτε από τα σουπερμάρκετ είτε από τα μανάβικα πολύ ακριβά σε ποσοστό 4 με 5 φορές μεγαλύτερο» αναφέρει στο Action 24 ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Απόστολος Ραυτόπουλος.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και αλυσίδες σουπερμάρκετ, τα λαχανικά μπορεί να φτάσουν στο ράφι ακόμα και κατά 183% ακριβότερα σε σχέση με την τιμή στο χωράφι.
Αναλυτικά:
- Το μπρόκολο φεύγει από το παραγωγό 0,70 ευρώ και φτάνει στο ράφι 1,98 ευρώ/κιλό
- Τα αγγουράκια από 0,90 ευρώ τιμή παραγωγού στο ράφι κοστίζουν 1,98 ευρώ/κιλό
- Οι πιπεριές από το χωράφι φεύγουν με τιμή 1,80 ευρώ ενώ στο ράφι η τιμή κυμαίνεται από 3,92 ευρώ - 4,20 ευρώ/κιλό
- Το παντζάρι με τιμή παραγωγού 0,80 ευρώ στα σουπερμάρκετ κοστίζει 1,56 ευρώ/κιλό
- Το σπανάκι χρεώνεται από τον παραγωγό 1,60 ευρώ και φτάνει στο ράφι 2,70 ευρώ/κιλό
«Στην λαϊκή πουλούσα κουνουπίδι και μπρόκολο ένα ευρώ, μας το λέει ο κόσμος ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής και δεν μπορούμε να πουλήσουμε στην τιμή που θέλουμε, ενέργεια, πετρέλαια όλα» μάς λέει ο παραγωγός οπωροκηπευτικών Κώστας Μπίλιος.
Και στα φρούτα όμως οι ανατιμήσεις συνεχίζονται με το κόστος να ανεβαίνει μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή ακόμα και κατά 87,5%.
Συγκεκριμένα:
- Τα μανταρίνια Νόβα κοστίζουν 0,80 ευρώ τιμή παραγωγού ενώ στο ράφι φτάνουν 1,50 ευρώ/κιλό
- Τα μήλα Φούτζι φεύγουν από τον παραγωγό 1,40 ευρώ ενώ στον καταναλωτή φτάνουν 2,18 ευρώ/κιλό
- Τα ακτινίδια από 1,60 ευρώ τιμή παραγωγού στο ράφι κοστίζουν 2,60 ευρώ/κιλό.
«Η παραγωγή φέτος στην Ελλάδα ήταν μειωμένη λόγω καιρικών συνθηκών και αυτό οδήγησε και στις τιμές να είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Το 2023 σε σχέση με το 2022 η αύξηση ήταν όσο αναφορά κυρίως λιπάσματα και φάρμακα» μάς επισημαίνει ο παραγωγός ακτινιδίων Γιώργος Σταμτσής.
Όπως αναφέρουν κτηνοτρόφοι και αγρότες οι αυξήσεις των τιμών σε όλα τα καταναλωτικά είδη θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με την ψαλίδα να ανοίγει ακόμα περισσότερο επιβαρύνοντας τα ευάλωτα νοικοκυριά.