Η... λυπητερή του ΦΠΑ - Ποια είδη «παίρνουν φωτιά» σε εστιατόρια και καφετέριες
Οι καταναλωτές που από την Πρωτοχρονιά θα παραγγείλουν αναψυκτικά η άλλα ποτά χωρίς αλκοόλ σε καφετέρια η εστιατόριο θα τα πληρώσουν ακριβότερα λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει από την 1-1-2024 το μειωμένο 13% ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά και να τα επαναφέρει στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Έτσι αν ένα αναψυκτικό κοστίζει σήμερα 1 ευρώ και με ΦΠΑ 1,13 ευρώ από την 1η Ιανουάριου 2024 η τιμή του ανεβαίνει στο 1,24 ευρώ, αν κοστίζει 1,50 ευρώ και με ΦΠΑ 1,695 ευρώ από το νέο έτος η τιμή του θα είναι 1,860 ευρώ, αν κοστίζει σήμερα 2 ευρώ και με ΦΠΑ 2,26 ευρώ η τιμή θα αυξηθεί στα 2,48 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ αφορά μόνο τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά και όχι αυτά που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ κ.λπ. τα οποία υπάγονται στο συντελεστή 13%.
Αν και τα είδη των προϊόντων που θα μεταταγούν στο συντελεστή ΦΠΑ 24% θα προσδιορισθούν με την αναλυτική εγκύκλιο που θα εκδώσει η ΑΑΔΕ ωστόσο με βάση την υφιστάμενη λίστα για τα αναψυκτικά που σήμερα υπάγονται στο ΦΠΑ 13% προκύπτει ότι από την Πρωτοχρονιά θα αυξηθούν οι τιμές στα ακόλουθα είδη:
- Νερά στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα
- Ποτά όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λεμονίτα, βυσσινάδα, ποτά τύπου κόλα, γκαζόζα, ice-tea κ.λπ.
- Μπύρα χωρίς αλκοόλη
- Φυσικοί και συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων ή λαχανικών
- Ποτά με βάση το γάλα και το κακάο (π.χ. σοκολατούχο γάλα)
- Τονωτικά παρασκευάσματα που μπορούν να καταναλωθούν απευθείας ως ποτά, έστω και αν λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες (κυρίως με κουταλιές). Τα συγκεκριμένα μη αλκοολούχα ποτά που συχνά αναφέρονται ως συμπληρώματα διατροφής, είναι δυνατόν να παρασκευάζονται με βάση εκχυλίσματα φυτών (περιλαμβανομένων των βοτάνων) και να περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες ή/και μέταλλα
- Το υγρό προϊόν που ονομάζεται στο εμπόριο «filled milk», εφόσον πρόκειται για ποτό έτοιμο για κατανάλωση. Βάση για την παρασκευή του είναι το αποκορυφωμένο γάλα ή η σκόνη αποκορυφωμένου γάλακτος στα οποία προστίθενται εξευγενισμένα φυτικά λίπη ή έλαια σε ποσότητα σχεδόν ίση προς την ποσότητα του φυσικού λίπους που έχει αφαιρεθεί από το αρχικό πλήρες γάλα
- Πόσιμοι ηλεκτρολύτες, π.χ. υδατικό διάλυμα ηλεκτρολύτη, που διατίθεται για τη λιανική πώληση και περιέχει δεξτρόζη, φρουκτόζη, γεύσεις φρούτων, κιτρικό κάλιο, χλωριούχο νάτριο, χρωστική ουσία και νερό
- Ασπράδι αυγών που διατίθεται σε συσκευασίες λιανικής πώλησης, άμεσο προς πόση ως έχει.