Αδιανόητο: Βρετανικό πανεπιστήμιο προειδοποιεί φοιτητές για την «προκλητική» Ιλιάδα και Οδύσσεια
Για «παράλογη» προειδοποίηση κάνει λόγο ο Μπόρις Τζόνσον. Αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα.
Σάλος έχει προκληθεί στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς ένα πανεπιστήμιο προειδοποίησε τους φοιτητές του ότι μπορεί να το βρουν «άβολη και προκλητική» την ελληνική μυθολογία.
Πολλοί κατηγόρησαν το Πανεπιστήμιο του Έξετερ ότι «τα έχασε» αφού εξέδωσε μια προειδοποίηση για τους προπτυχιακούς φοιτητές που μελετούν την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Οι μαθητές που παρακολουθούν το μάθημα «Γυναίκες στο Όμηρο» ενημερώθηκαν στην αρχή του μαθήματος ότι μπορεί να βρουν το περιεχόμενο «άβολο και προκλητικό», ιδιαίτερα τις αναφορές στη βρεφική θνησιμότητα, τον βιασμό και τη σεξουαλική βία.
Σύμφωνα με την DailyMail, συμβουλεύονται επίσης ότι εάν το θέμα «προκαλεί στενοχώρια», θα πρέπει «να νιώθουν ελεύθεροι να το αντιμετωπίσουν με τρόπους που βοηθούν (π.χ. να φύγουν από την τάξη, να επικοινωνήσουν με το τμήμα υποστήριξης και φυσικά να μιλήσουν με τον καθηγητή)».
Αντιδρά ο Μπόρις Τζόνσον
Η προειδοποίηση αυτή προκάλεσε και την αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον. Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος είναι γνωστός λάτρης της ελληνικής μυθολογίας και, ειδικότερα, το Ομήρου, κάλεσε το πανεπιστήμιο να αποσύρει την «παράλογη» προειδοποίησή του.
Ο κ. Τζόνσον είπε: «Αλήθεια λένε ότι οι μαθητές τους είναι τόσο αδύναμοι και γενικά τόσο αδιάφοροι που δεν μπορούν να απολαύσουν τον Όμηρο;».
Από τη μεριά του, ο Λόρδος Άντριου Ρόμπερτς είπε: «Το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να είναι μια εποχή που οι νέοι δοκιμάζονται για τον πραγματικό κόσμο, που μπορεί να είναι ένα συγκλονιστικό μέρος, όχι τυλιγμένο με βαμβάκι και ουσιαστικά προειδοποιημένο ενάντια στα αρχαία αλλά κεντρικά κείμενα της Δύσης».
Ο Φρανκ Φουρέντι, ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, είπε: «Φτωχέ γέρο Όμηρε. Ένα πανεπιστήμιο που αποφασίζει να προειδοποιήσει για την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου έχει αποπροσανατολιστεί ηθικά σε σημείο που τα έχει "χάσει"».
«Είναι προφανές ότι αυτό το πανεπιστήμιο αγνοεί τη χρονική διάκριση μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος και θεωρεί αυτές τις θεμελιώδεις μυθολογίες σαν να είναι σύγχρονες δηλώσεις για τον κόσμο».