Έρχεται...112 και για οφειλές: Σε ποιους θα στέλνει η εφορία «σήμα κινδύνου»
Σε εφαρμογή από τον Ιούνιο μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης των φορολογούμενων
Ένα νέο «όπλο» στη μάχη για την ανάσχεση και τον περιορισμό των «κόκκινων» οφειλών στην εφορία ρίχνει η ΑΑΔΕ ενεργοποιώντας από τον Ιούνιο ψηφιακό σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης των οφειλετών που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για απώλεια της ρύθμισης και απειλούνται με επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Ειδικότερα σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα χτυπάει «συναγερμός» και θα λαμβάνει ειδοποίηση για τακτοποίηση της εκκρεμότητας του μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με τη προειδοποίηση ότι αν δεν συμμορφωθεί θα τεθεί εκτός ρύθμισης με αυτόματες διαδικασίες κεντρικά από τη φορολογική διοίκηση και όχι από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ.
Επίσης πέραν της έγκαιρης πληρωμής των δόσεων θα ειδοποιείται όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει καθώς με βάση το νόμο η μη υποβολή αυτών δηλώσεων επιφέρει απώλεια της ρύθμισης.
Με το μήνυμα ο οφειλέτης θα ενημερώνεται ότι αν χάσει τη ρύθμιση θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις ακόλουθες συνέπειες:
- θα καταστεί άμεσα απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, προσαυξημένο με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής,
- θα είναι «ανοιχτός» στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων καθώς και πλειστηριασμούς,
- θα απωλέσει ευεργετήματα της ρύθμισής του όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος, η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.
Μόλις το 5,8% «κόκκινων» οφειλών έχουν ρυθμιστεί
Στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι να περιοριστούν τα φαινόμενα απώλειας ρυθμίσεων καθώς οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διακανονισμού κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το σύνολο των περίπου 81 δισ. ευρώ, που είναι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης των 26,6 δισ. ευρώ, έχει ρυθμιστεί μόλις το 5,8% (4,7 δισ. ευρώ).
Το υψηλότερο ποσοστό που φθάνει το 23,8% των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών εντοπίζεται στο εύρος οφειλών μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ ενώ για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 26,2% φυσικών και νομικών προσώπων. Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης διαπιστώνονται σε ποσά οφειλής κάτω των 500 ευρώ και σε ποσά οφειλής άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.
Δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός 3 μηνών
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στη βελτίωση των κανόνων με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δίνοντας τη δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός 3 μηνών για να μη χάνουν οι φορολογούμενοι τις ρυθμίσεις τους.
Στο μεταξύ αναδρομικά από τον Απρίλιο και για ένα χρόνο «παγώνουν» τα επιτόκια στις οφειλές της πάγιας ρύθμισης ενώ επιπλέον ποσά που κατέβαλαν οι υπόχρεοι θα συμψηφιστούν με την επόμενη δόση σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και η οποία θα προβλέπει ότι το επιτόκιο για την αποπληρωμή των οφειλών σε 12 δόσεις μειώνεται στο 4,34% από 6,68% που είναι σήμερα και για τις 24 δόσεις στο 5,84% από 8,18%.
Ωστόσο σταθερό μέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 παραμένει το επιτόκιο 8,76% το χρόνο ή 0,73% το μήνα για εκπρόθεσμη πληρωμή των φόρων και στο 6% μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025 το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.