5 κόλπα για να μην μαυρίζουν γρήγορα οι μπανάνες - Έτσι θα διπλασιάσεις το χρόνο «ζωής» τους
Τι να κάνετε για να λύσετε αυτό το πρόβλημα και να μην πετάτε τις μπανάνες σας λίγο αφότου τις αγοράσατε
![Unsplash Unsplash](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/eiliv-aceron-k9x5ygle-na-unsplash.jpg?crop=2048,1267,0,0)
Πόσο ωραίες δείχνουν οι μπανάνες όταν τις αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ. Οταν όμως τις παίρνεις σπίτι σου μετά από μερικές μέρες μαυρίζουν και δεν σου κάνει κέφι να τις φας. Για αυτό εμείς βρήκαμε και σου προτείνουμε πέντε έξυπνα κόλπα για να διπλασιάσεις το χρόνο ζωής τους.
Ας δούμε όμως πρώτα γιατί μαυρίζουν οι μπανάνες. Οι μπανάνες περιέχουν το ένζυμο πολυφαινολοξειδάση και όταν το ένζυμο αλληλεπιδρά με το οξυγόνο, προκαλεί μια χημική αντίδραση. Αυτή η χημική αντίδραση, γνωστή ως ενζυμικό μαύρισμα, μετατρέπει τη φλούδα και τον καρπό της μπανάνας σε καφέ.
5 κόλπα για να μην μαυρίζουν γρήγορα οι μπανάνες
Ξεχωρίστε τις μπανάνες
Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά ο διαχωρισμός τους μπορεί πραγματικά να κάνει μεγάλη διαφορά στο πόσο διαρκούν. Αυτό θα εμποδίσει μια σάπια μπανάνα να προκαλέσει την πρόωρη ωρίμανση των άλλων.
Κρεμάστε τες ψηλά
Αν έχετε προσέξει στα μανάβικα συνήθως οι μπανάνες βρίσκονται ψηλά. Κάτι ξέρουν οι ειδικοί στα φρούτα και τα λαχανικά! Αν μπορείτε να βρείτε κάποια πατέντα στο σπίτι σας για να το πετύχετε αυτό, τότε σίγουρα θα αποφύγετε το μαύρισμα για κάποιο διάστημα.
Αποθηκεύστε στο σωστό σημείο
Κρατήστε τις μπανάνες σε καλά αεριζόμενο χώρο για να μην ωριμάσουν πολύ γρήγορα. Κρατήστε τες μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και την υπερβολική ζέστη. (Θυμηθείτε να μην το τοποθετήσετε πολύ κοντά στη σόμπα ή στο φούρνο).
Ψυγείο μόνο όταν είναι απαραίτητο
Όταν οι μπανάνες σας είναι στο στάδιο ωρίμανσης, μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο αν θέλετε. Αυτό θα τα κρατήσει περισσότερο για μερικές μέρες. Εάν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο, σκεφτείτε να καταψύξετε τις μπανάνες σας.
Τυλίξτε τα κοτσάνια τους σε πλαστική μεμβράνη
Ο λόγος που μαυρίζουν οι μπανάνες είναι ουσιαστικά το εθυλένιο που εμπεριέχεται στα κοτσάνια του και ενεργοποιείται με τη ζέστη. Αν επομένως τα τυλίξετε με πλαστική μεμβράνη, τότε θα καθυστερήσετε το μαύρισμα. Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα, χωρίστε τις από το τσαμπί τους και καλύψτε με μεμβράνη ένα- ένα κοτσάνι.