23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου - Ο ιδιαίτερος συμβολισμός
Συμπίπτει με τον θάνατο δυο κλασικών των διεθνών γραμμάτων, του Μιγκέλ Θερβάντες και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Η 23 Απριλίου έχει οριστεί γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Σκοπός, η προώθηση και η προβολή της ανάγνωσης - και όχι μόνο. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η αρχική ιδέα συνελήφθη το 1922 από τον Vicente Clavel, διευθυντή του εκδοτικού οίκου Θερβάντες στη Βαρκελώνη, ως ένας τρόπος να τιμήσει τον συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες και να ενισχύσει τις πωλήσεις των βιβλίων. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 7 Οκτωβρίου 1926, στα γενέθλια του Θερβάντες, πριν μεταφερθεί στην ημερομηνία θανάτου του, στις 23 Απριλίου, το 1930. Ο εορτασμός συνεχίζεται με μεγάλη δημοτικότητα στην Καταλονία, όπου αναφέρεται ως Ημέρα του Sant Jordi ή The Ημέρα Βιβλίων και Τριαντάφυλλων.
Το 1995, η UNESCO αποφάσισε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων θα γιορταζόταν στις 23 Απριλίου, καθώς η ημερομηνία συνέπιπτε επίσης με την η επέτειο θανάτου του Ουίλιαμ Σαίξπιρ και της Ίνκα Γκαρσιλάσο δε λα Βέγκα.
Επειδή οι Σαίξπηρ και Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616, το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Η UNESCO καθιέρωσε το πρόγραμμα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου ονομάζοντας τη Μαδρίτη ως την πρώτη πόλη το 2001. Η συμβουλευτική επιτροπή αποτελείται από την UNESCO, τη Διεθνή Ένωση Εκδοτών, τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων, το Διεθνές Φόρουμ Συγγραφέων και τη Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών.