Κάνετε διαλειμματική νηστεία; Να γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε
Η ασφάλεια της διαλείπουσας νηστείας, μια δημοφιλής στρατηγική απώλειας βάρους με περιορισμό της πρόσληψης τροφής σε συγκεκριμένους χρόνους, τέθηκε υπό αμφισβήτηση από ένα αιφνιδιαστικό εύρημα από έρευνα που παρουσιάστηκε σε ιατρική συνάντηση.
Το αναπάντεχο εύρημα
Ο περιορισμός των γευμάτων σε μια περίοδο μόλις οκτώ ωρών την ημέρα συνδέθηκε με 91% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις στη μελέτη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα στο Σικάγο, όπως μετέδωσε το Bloomberg.
Η American Heart Association δημοσίευσε μόνο μια περίληψη, αφήνοντας τους επιστήμονες να κάνουν εικασίες σχετικά με τις λεπτομέρειες του πρωτοκόλλου της μελέτης. Η μελέτη εξετάστηκε από άλλους ειδικούς πριν από την κυκλοφορία της, σύμφωνα με την AHA.
Γιατί κάποιοι αμφισβητούν το αποτέλεσμα της έρευνας
Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που στοχεύουν στην απώλεια βάρους έχουν τεθεί υπό έλεγχο καθώς μια νέα γενιά φαρμάκων βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν κιλά. Μερικοί γιατροί αμφισβήτησαν τα ευρήματα της μελέτης, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν παραμορφωθεί από διαφορές - όπως η υποκείμενη υγεία της καρδιάς - μεταξύ των ασθενών που νηστεύουν και της ομάδας σύγκρισης, τα μέλη της οποίας κατανάλωναν φαγητό σε μια ημερήσια περίοδο 12 έως 16 ωρών.
«Η χρονικά περιορισμένη διατροφή είναι δημοφιλής ως μέσο μείωσης της πρόσληψης θερμίδων», δήλωσε ο Keith Frayn, ομότιμος καθηγητής ανθρώπινου μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε μια δήλωση στο UK Science Media Center. «Αυτή η εργασία είναι πολύ σημαντική για να δείξει ότι χρειαζόμαστε μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις αυτής της πρακτικής. Αλλά αυτή η περίληψη αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα».
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Victor Zhong της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong, ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 20.000 ενήλικες που περιλαμβάνονται στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Η μελέτη εξέτασε απαντήσεις σε ερωτηματολόγια μαζί με δεδομένα θανάτου από το 2003 έως το 2019. Επειδή βασίστηκε εν μέρει σε φόρμες που απαιτούσαν από τους ασθενείς να θυμούνται τι έτρωγαν σε διάστημα δύο ημερών, οι επιστήμονες είπαν ότι υπήρχε περιθώριο για πιθανές ανακρίβειες. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς ήταν άνδρες και η μέση ηλικία ήταν 48.
Δεν ήταν σαφές πόσο καιρό οι ασθενείς συνέχισαν τη διαλείπουσα νηστεία, αν και οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τη συνέχισαν, σύμφωνα με τον Zhong.
Οι νηστικοί ασθενείς που έκαναν διαλειμματική νηστεία ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι άνδρες με υψηλότερο ΔΜΣ και τροφική ανασφάλεια, είπε μέσω email. Είχαν επίσης χαμηλότερο επιπολασμό υπέρτασης, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων με βάση τις αυτοαναφορές. «Ελέγξαμε για όλες αυτές τις μεταβλητές στην ανάλυση, αλλά η θετική συσχέτιση μεταξύ της 8ωρης φαγητού περιορισμένης διάρκειας και της καρδιαγγειακής θνησιμότητας παρέμεινε», είπε ο Zhong.
Η περίληψη παρουσιάστηκε στη συνάντηση Lifestyle Scientific Sessions του AHA στο Σικάγο.