Ζόραν Ζάεφ: Δεν διαπραγματευόμαστε τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα [vid]
Στην Αθήνα θα βρεθεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Ζάεφ θα έχει μάλιστα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
https://www.youtube.com/watch?v=nIjCLVWmnzo&t=6s
Μιλώντας στην ανταποκρίτρια του euronews στις Βρυξέλλες, Έφη Κουτσοκώστα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε στο επίπεδο συνεργασίας με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με κυρίαρχο ζήτημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως εξηγεί, «η Συμφωνία των Πρεσπών καταδεικνύει πως η φιλία δεν βρίσκεται μόνο στα χαρτιά, παρέχει μεγάλα αποτελέσματα. Η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα είναι πολύ ορατή με πολλούς τρόπους. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στο να βοηθήσουν τη Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να συνεχίσουν το μονοπάτι της ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το λένε δυνατά, συζητούν παντού και είναι παρόντες στην περιοχή για αυτό το διάλογο. Προσπαθούν επίσης με τη Βουλγαρία, με εμάς με όλους και θα συνεχίσουν να προσπαθούν διότι ακόμη και τώρα οι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας νιώθουν τα οφέλη της Συμφωνίας και των επόμενων βημάτων που έχουν γίνει».
https://www.youtube.com/watch?v=xO33BmW-kvo&feature=emb_logo
Ο Ζόραν Ζάεφ προειδοποιεί ότι εάν δεν προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε μπορεί να υπάρξει πίκρα στη Βόρεια Μακεδονία, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών. Τονίζει ωστόσο πως η κυβέρνησή του διαθέτει αρκετή δύναμη για να την προστατεύσει.
https://twitter.com/EC_AVService/status/1391682571382239232?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1391682571382239232%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgr.euronews.com%2F2021%2F05%2F11%2Fi-kokkini-grammi-tou-zoran-zaev-den-diapragmateuomaste-ti-makedoniki-glossa-kai-tautotita
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «είναι πιθανό να τεθεί σε κίνδυνο αλλά θα τη διατηρήσουμε. Διότι δεν κάναμε αυτή τη συμφωνία μόνο για το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Τη κάναμε κυρίως ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα. Είναι ένα διμερές θέμα, το λύσαμε. Είναι πολύ λαμπερή σε διεθνές επίπεδο και ένα καλό παράδειγμα ότι ακόμη και τέτοιου είδους πολύ συγκεκριμένα και ευαίσθητα θέματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Και στείλαμε αυτό το μήνυμα. Και τώρα η υλοποίηση πηγαίνει παρακάτω. Υλοποιήσαμε πολλά μέρη της συμφωνίας, τα απαιτούμενα πρώτα κεφάλαια. Μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο μόνο εάν υπάρξουν πικρά συναισθήματα στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και ολόκληρης της περιοχής, εάν εμφανιστούν περισσότεροι λόγοι για εθνικισμό και εξτρεμισμό, που είναι υπαρκτοί παντού, κυρίως στα Βαλκάνια και μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στη συμφωνία. Όμως τελικά πιστεύουμε ότι έχουμε αρκετή δύναμη για να την προστατεύσουμε».
«Δικαιούμαστε το επόμενο βήμα, διότι έχουμε υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου και στο πλαίσιο της μάχης κατά της διαφθοράς», λέει στο euronews ο Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο υπογραμμίζει πως υπάρχουν και θέματα που δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση.
«Η Μακεδονική μας γλώσσα και η μακεδονική μας ταυτότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Έχουμε την περηφάνια μας και έχουμε την ταυτότητά μας. Η περηφάνια μας μπορεί να πάει πάνω και κάτω. Το δείξαμε αυτό μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέσω της διπλωματίας μας και της ευελιξίας μας. Όμως η ταυτότητά μας είναι μία και μοναδική. Και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η κυβέρνησή μου ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να διαπραγματευτή για αυτή. Δεν είναι δυνατό για οποιαδήποτε χώρα ή ακόμη και για Ένωση στην οποία δεν είμαστε ακόμη μέρος να παίξει με αυτή», λέει χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, που βρέθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, για επαφές με την ευρωπαϊκή ηγεσία, καταλήγει πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια σκέψη που ακούγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν πρώτα οι ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και στη συνέχεια να γίνουν με τη χώρα του, σε περίπτωση που μπλοκαριστούν από το βέτο της Βουλγαρίας.