«Ζωντάνεψε» πρόσωπο θρυλικού Φαραώ - Πώς οι επιστήμονες κατάφεραν το «ακατόρθωτο»
Σχεδιαστής που ειδικεύεται στην ιατροδικαστική ανακατασκευή προσώπου, δημιούργησε τις σχετικές εικόνες του Φαραώ, αναμειγνύοντας πρόσωπα που έχουν κατασκευαστεί με διάφορες μεθόδους.
Το πρόσωπο ενός θρυλικού Φαραώ, που φέρεται να ίδρυσε την Κοιλάδα των Βασιλέων και να έγραψε εκ νέου την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου κατάφερε να ξαναφτιάξει γραφίστας.
Σύμφωνα με την DailyMail πρόκειται για τον Αμένοφι τον Α', τον δεύτερο ηγεμόνα της 18ης Δυναστείας της Αιγύπτου, ο οποίος πιστεύεται ότι πέθανε πριν από 3.500 χρόνια σε ηλικία περίπου 35 ετών, προτού διατηρηθεί επιμελώς μέσω μουμιοποίησης.
Ήταν ο πρώτος που θάφτηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων, τον τόπο ανάπαυσης σχεδόν όλων των Φαραώ της 18ης, 19ης και 20ής δυναστεία. Λατρεύτηκε ως θεός μετά το θάνατό του, κυρίως επειδή εισήγαγε την Αίγυπτο σε μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του.
Ο Cicero Morares, ένας Βραζιλιάνος σχεδιαστής που ειδικεύεται στην ιατροδικαστική ανακατασκευή προσώπου, δημιούργησε τις σχετικές εικόνες του Φαραώ, αναμειγνύοντας πρόσωπα που έχουν κατασκευαστεί με διάφορες μεθόδους. Μια μέθοδος περιελάμβανε τη διανομή δεικτών πάχους μαλακών ιστών σε όλο το κρανίο του Φαραώ, καθοδηγούμενη από δεδομένα αξονικής τομογραφίας (CT) από ζωντανούς δότες.
Μια άλλη ήταν μια τεχνική που ονομάζεται ανατομική παραμόρφωση, κατά την οποία μια ψηφιακή αναπαράσταση του κεφαλιού ενός δότη προσαρμόστηκε μέχρι το κρανίο να ταιριάζει με αυτό του Φαραώ.
Η μέθοδος αυτή κατέστη δυνατή χάρη στις αξονικές τομογραφίες του κρανίου του Αμενχοτέπ που ελήφθησαν το 2021.
Δείτε τη σχετική φωτογραφία: