«Ζόμπι ελάφια»: Φόβοι για τη νέα ασθένεια - Μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο;
Η θανατηφόρος ασθένεια είναι μια νευροεκφυλιστική κατάσταση που προκαλείται από κακοδιπλωμένες πρωτεΐνες, γνωστές ως πριόνες, και προσβάλλει είδη οικογένειας των ελαφιών. Μολύνει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του ξενιστή, αφήνοντας τα ελάφια να τρέχουν τα σάλια τους, να παραπατούν, να είναι ληθαργικά και να κοιτούν με κενό βλέμμα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να την αποκαλούν «ασθένεια των ζόμπι».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, στον Καναδά, η νόσος της χρόνιας φθοράς έχει επιβεβαιωθεί στο παρελθόν σε πληθυσμούς εκτρεφόμενων ελαφιών στο Σασκάτσουαν, την Αλμπέρτα και το Κεμπέκ, καθώς και σε άγρια ελάφια στη Μανιτόμπα. Έχει επίσης βρεθεί σε τρεις άγριους τάρανδους, σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων.
Φόβοι για εξάπλωση στον άνθρωπο
Αλλά ένα πρόσφατο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο εθνικό πάρκο Yellowstone - το πρώτο στο φημισμένο φυσικό καταφύγιο - προκάλεσε νέες ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο που ενέχει η ασθένεια. Η CWD μεταδίδεται από ζώο σε ζώο μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά και απόβλητα και μέσω έμμεσης επαφής με μολυσμένο έδαφος, νερό και τρόφιμα.
Οι ειδικοί παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το κατά πόσον η CWD θα μπορούσε να «μεταπηδήσει» στον άνθρωπο, όπως έκανε η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών - ή η νόσος των τρελών αγελάδων - πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Τα τρέχοντα στοιχεία δεν δείχνουν ότι η CWD μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους όταν τρώνε το κρέας ενός μολυσμένου ζώου, συναντούν μολυσμένη άγρια ζωή ή πίνουν ή αγγίζουν μολυσμένο έδαφος ή νερό. Ωστόσο, οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν εάν είναι δυνατή η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο και «δεδομένης της φύσης των πριονών, έχουν υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για να κρατηθεί οποιαδήποτε ασθένεια πριόν έξω από την τροφική αλυσίδα».
Αν και δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν μολυνθεί από αυτή την ασθένειας, η ικανότητα μετάλλαξης της νόσου αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστεί και στον άνθρωπο. Η δυναμική μετάδοσης της ασθένειας θα μπορούσε να δημιουργήσει μοναδικές προκλήσεις εάν η ασθένεια προσβάλλει τον άνθρωπο.
Σε αντίθεση με τη νόσο Creutzfeldt-Jakob, η οποία δεν μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής ή αερομεταφοράς, υπάρχει ο θεωρητικός κίνδυνος ότι η νόσος θα μπορούσε να υιοθετήσει πιο αποτελεσματικά μέσα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενισχύοντας το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας επιδημίας.