Κωνσταντοπούλου στη δίκη για το Μάτι: «Κυβερνητικοί παράγοντες ενδιαφέρθηκαν μόνο για τη συγκάλυψη»
Οργή των συγγενών για τις αταυτοποίητες σορούς: «Ύβρις να υπάρχουν ανθρώπινα οστά μαζί με οστά ζώων».
Η ώρα της κατάθεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου έφτασε στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Ευθύνες κατά της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Περιφέρειας Αττικής για την διαχείριση της τραγικής κατάστασης στην Ανατολική Αττική μετά την φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018, επέρριψε στην κατάθεση της στην δευτεροβάθμια δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως ευθύνες έχουν και τότε κυβερνητικοί παράγοντες που εξαρχής ενδιαφέρθηκαν μόνο για την συγκάλυψη «του ολέθρου». Τόνισε δε, πως ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας «θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενος και όχι μάρτυρας στην δίκη».
Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε «πλήρη απουσία ειδοποίησης των κατοικιών που κινδύνευαν από την φωτιά, για απόλυτη εγκατάλειψη και πλήρη απουσία συνδρομής» όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε: «104 άνθρωποι πέθαναν όπως δεν πεθαίνουν ούτε στον πόλεμο».
«Ούτε στον πόλεμο δεν χτυπάει μια σειρήνα, δεν μένουν άνθρωποι αβοήθητοι στη θάλασσα. Αν η Δικαιοσύνη επισφραγίσει το στυγερό αυτό έγκλημα, τότε το μήνυμα προς την κοινωνία είναι ότι πολίτες είναι απροστάτευτοι», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Όπως ανέφερε από την αρχή η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, θεωρεί πως για το «έγκλημα στο Μάτι» πρέπει να ασκηθούν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις. Έτσι, είπε στο δικαστήριο πως πρέπει να παραπέμψει την υπόθεση για να δικαστεί για κακούργημα.
Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε ακόμα λόγο για «ευρύ μηχανισμό συγκάλυψης, που στήθηκε από την πρώτη στιγμή».
Οργή των συγγενών για τις αταυτοποίητες σορούς
Παράλληλα, οι συγγενείς των θυμάτων που βρέθηκαν και πάλι στο ακροατήριο, αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους στο ζήτημα του ενταφιασμού των οστών, που ανέδειξε ο Σύλλογος Συγγενών, μέσω χθεσινής ανακοίνωσής του.
«Από ό,τι λένε τα αντίστοιχα έγγραφα υπάρχουν αταυτοποίητες σοροί, προσωπικά αντικείμενα, οστά ζώων. Είναι ύβρις στους νεκρούς μόνο και μόνο να φαντάζεσαι ότι κάποιο μέλος από τους οικείους σου βρίσκεται σε εκείνο τον τάφο. Είναι ύβρις, εάν υπάρχουν ανθρώπινα οστά, να υπάρχουν και οστά από ζώα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Άρης Χερουβείμ.
Στον πρώτο βαθμό, μία γυναίκα που έχασε τη μητέρα της και τον πατέρα της στο Μάτι, κατέθεσε ότι κάποιο βράδυ και αφού τους είχε κηδέψει, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου 2018, την πήρε ένας συγκεκριμένος κύριος που αναφέρεται στα συγκεκριμένα έγγραφα και της είπε: «Ξέρετε έχουμε κάνει λάθος και σας έχουμε δώσει τη σορό ενός άλλου ανθρώπου και όχι του πατέρα σας και να έρθουν το βράδυ κάποιοι «μπρατσομένοι» να κάνουμε τράμπα τα πτώματα».
Βέβαια η γυναίκα δεν το δέχθηκε, έγινε διά της νόμιμης οδού και με εντολή εισαγγελέα. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, άλλη γυναίκα που έχασε τον πατέρα της και η ίδια τον ανακάλυψε μέσα στο αυτοκίνητό του -είχαν μείνει μόνο τα οστά- τον έθαψε και πρόσφατα έκαναν εκταφή και διαπίστωσαν ότι υπήρχε μία σορός, η οποία είχε σάρκα και ρούχα και διαπίστωσε τελικά ότι η σορός δεν ήταν του πατέρα της.
«Κατά συνέπεια κάθε λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να υποθέσει, έχοντας υπόψιν ότι μας έδωσαν κλειστά φέρετρα και δεν μας επέτρεψαν να τα ανοίξουμε να δούμε τι έχουν μέσα, μπορούμε να κάνουμε κάλλιστα όποια υπόθεση θέλουμε για το τι θάψαμε. Κάτι το οποίο είναι ποινικό αδίκημα, έχει παραγραφεί, αλλά θα μπορούσαμε να κινήσουμε αστικές διεκδικήσεις», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, που είχε χάσει τους συγγενείς του το βράδυ της τραγωδίας.
«Ελπίζω και φαντάζομαι να μην είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των θυμάτων. Τι θα πει αταυτοποίητα μέλη; Αν είναι μέλη της δικής μου οικογένειας θα πρέπει να ταφούν με σεβασμό εκεί που είναι και οι υπόλοιποι. Θα πρέπει να επιληφθεί ο εισαγγελέας, να γίνει εκταφή και να προχωρήσουμε σε διερεύνηση τι είναι αυτός ο ομαδικός τάφος και τι περιέχει», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος.