Ζερεφός: Θα έχουμε καύσωνες διαρκείας - Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλες τις στρατηγικές [vid]
Ζερεφός: Στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργο Πουρνάρα συμμετείχε και ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός.
Ο καθηγητής στις δηλώσεις του τόνισε πως «κάθε χρόνο οι μέρες με υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πιο πολλές», κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για καύσωνες διαρκείας. Γι' αυτό και επεσήμανε πως «η κλιματική κρίση μάς οδηγεί σε εξ ανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών».
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Ζερεφός είπε πως «η κλιματική κρίση ήρθε. Το 2023 θα πρέπει να το θυμόμαστε, όπως θυμόμαστε το ’21, το ’19 και το 2012» είπε ο κ. Ζερεφός. Ο διακεκριμένος επιστήμονας, αναφερόμενος εν συνεχεία στην αλλαγή που έχει σημειωθεί στο περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι ο χάρτης επικινδυνότητας με βαθμό 5, πλέον είναι πιο συχνός απ' ό,τι ήταν παλιά.
«Χάσαμε το μισό νερό φέτος»
«Ο ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το μισό νερό φέτος και να μειωθεί η υγρασία του εδάφους, και αυτό διαμορφώνει μια κατάσταση που ευνοεί την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. Τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας είναι από τα πιο ευαίσθητα στον κόσμο. Το δασικό οικοσύστημα είναι απαραίτητο. Εάν το προστατεύσουμε, υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθεί» δήλωσε ο καθηγητής.
«Εκτός από την πρόληψη, χρειάζεται και προσαρμογή»
«Δυστυχώς, το θέμα της προστασίας των δασών είναι πολύ δύσκολο. Εκτός από την πρόληψη, είναι και η προσαρμογή. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ. Εάν προσαρμοστούμε μειώνεται στα 400 δισ. ευρώ» πρόσθεσε, λέγοντας ότι η γνώση, η ενημέρωση και η έγκαιρη παρέμβαση αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Πλέον οι φλόγες φτάνουν το 1 χλμ. υψόμετρο»
«Η κλιματική κρίση δημιουργεί μια πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως. Οι δασικές πυρκαγιές φτάνουν πια σε 1 χλμ. υψόμετρο, όπως σημειώθηκε στην Πελοπόννησο το 2007. Παλιότερα ήταν στα 500 μέτρα. Γι' αυτό και η κλιματική κρίση μάς οδηγεί σε εξ ανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών», τόνισε.
Κλείνοντας, υποστήριξε: «Οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες, όσο η ενέργεια που στέλνει ο ήλιος κάθε δευτερόλεπτο και πλέον καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε».