Ζελένσκι: Θα ήθελα περισσότερη υποστήριξη από Τραμπ - Συζητήσαμε τις εγγυήσεις ασφαλείας με Ερντογάν
Συνέντευξη στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγο πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα μετά τη 3ωρη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό που τροχοδρομήθηκαν από την επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν που οδήγησε στη συνάντηση των επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με φόντο ένα μελλοντικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, εξέφρασε το παράπονο του για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι θα ήθελε περισσότερη στήριξη από τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ έθεσε επί τάπητος και το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας, την αποστολή δηλαδή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, κάτι που όπως αποκάλυψε συζήτησε και με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Εάν όλοι είναι σίγουροι ότι ο Πούτιν δεν θα επιστρέψει ξανά στον πόλεμο, τότε γιατί διστάζουμε να αναπτύξουμε δυνάμεις στην Ουκρανία; Ως αποτέλεσμα, ξεκινάμε από το σενάριο ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Συζητήσαμε αυτήν την πτυχή των εγγυήσεων ασφαλείας με τον Πρόεδρο Ερντογάν σήμερα».
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε έτοιμος για διάλογο αν υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να σταματήσουν τον Πούτιν και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν του αρέσουν, χαρακτηρίζοντας ως σκάκι που προκαλεί τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
«Θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα σταματήσουν τον Πούτιν αν θέλει να επιστρέψει στον πόλεμο. Και ποιος μπορεί να μας δώσει αληθινά, όχι μόνο λόγια, αλλά συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφάλειας. Είμαστε έτοιμοι για έναν τέτοιο διάλογο. Ξέρουμε τι είναι διπλωματία. Φυσικά, δεν μου αρέσει πολύ να μιλάω με τον Πούτιν. Το να παίρνω μέρος σε αυτό το σκάκι προκαλεί τον θάνατο μερικές φορές δεκάδων, μερικές φορές εκατοντάδων, μερικές φορές χιλιάδων ανθρώπων».
Ο Ζελένσκι ρωτήθηκε από τις δημοσιογράφους των τουρκικών μέσων, για την απόφαση των ΗΠΑ, να ξεκινήσουν τις συνομιλίες ξανά με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι είναι απόφαση τους που ωστόσο βγάζει τον Πούτιν από την πολιτική απομόνωση, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η Ουκρανία δεν θα δεχτεί κανένα αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης στην οποία δεν έχει συμμετάσχει.
«Είτε μου αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η διμερής συνεργασία τους και η απόφαση των ΗΠΑ. Διαφορετικά, φυσικά, παρατηρούμε ότι βγάζουν τον Πούτιν από την πολιτική απομόνωση, αλλά αυτή είναι η απόφασή τους, διαπραγματεύονται Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να πεθάνουν, ο πόνος μας είναι πολύ μεγάλος και ως εκ τούτου δεν μπορείς να διαπραγματευτείς ό,τι θέλεις, αλλά αν διαπραγματευτείς για εμάς χωρίς εμάς, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα το δεχθούμε».
Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου και είπε ότι στο τραπέζι θα πρέπει να εκπροσωπείται όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η ευρωπαϊκή ήπειρος, ενώ κληθείς να απαντήσει στο επιχείρημα της Μόσχας ότι δεν είναι νόμιμος ηγέτης, ανέφερε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ουκρανία, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές όσο ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Αυτό είναι γραμμένο στη νομοθεσία για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στο σύνταγμα. Το Σύνταγμα λέει, "Δεν μπορούν να γίνουν εκλογές μέχρι να τελειώσει η κατάσταση πολέμου". Νομίζω ότι αυτό είναι στο Σύνταγμα κάθε χώρας Ο σημερινός Πρόεδρος αναλαμβάνει και εκτελεί όλα τα καθήκοντα, ως εκ τούτου, όσο δεν υπάρχουν εκλογές στη χώρα μας, η προεδρία μου είναι νόμιμη.
Αν μιλάμε για δημοκρατικές εκλογές, πώς μπορούμε να δεχθούμε εκλογές στις οποίες 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να συμμετάσχουν επειδή βρίσκονται στο εξωτερικό; Η υποδομή που απαιτείται για να ψηφίσουν εκεί 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν υπάρχει ακόμη. Πώς θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι βρίσκονται σε προσωρινά κατεχόμενες περιοχές; Επί του παρόντος, το Σύνταγμά μας δεν προβλέπει διαδικτυακή εκλογική διαδικασία. Πώς θα ψηφίσουν οι στρατιώτες μας στην πρώτη γραμμή; Όσο συνεχίζεται η κατάσταση πολέμου, οι στρατιώτες δεν μπορούν να προτείνουν τους δικούς τους υποψηφίους τόσο για την προεδρία όσο και για το κοινοβούλιο. Επομένως, αν κάναμε εκλογές, θα αγνοούσαμε τις απόψεις και τα δικαιώματα των στρατιωτών; Ταυτόχρονα, πώς θα ψηφίσουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή;»
Αναφερόμενος στο προσχέδιο εγγράφου που ετοιμάστηκε με τις ΗΠΑ για επενδύσεις σπάνιων γαιών σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας, ο Ζελένσκι σημείωσε : «Δεν υπήρχαν εγγυήσεις ασφάλειας σε αυτό το προσχέδιο. Επομένως, δεν θα είναι δίκαιο χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας. Είπα: "Αυτό το έγγραφο δεν είναι έτοιμο, δεν θα το υπογράψουμε. Συνεχίστε να εργάζεστε σε αυτό το έγγραφο, είμαι ανοιχτός. Αλλά αν πρόκειται να δώσουμε κάτι, νομίζω ότι αυτό είναι αυτό που ονομάζετε δικαιοσύνη, τότε για τι ακριβώς θα μιλήσουμε».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στάθηκε και στη συνεργασία Τουρκίας και Ουκρανίας στην αμυντική βιομηχανία, αναφέροντας ότι: «Συναντηθήκαμε με τους Baykar και Bayraktar (εταιρείες μη επανδρωμένων αεροσκαφών). Τα γραφεία τους άνοιξαν στην Ουκρανία. Έχουμε πολλές εταιρείες που παράγουν drones μεγάλης εμβέλειας και πιστεύω ότι η συνεργασία μας με την Τουρκία θα συνεχιστεί ως προς αυτό. Φυσικά, θα θέλαμε να υλοποιήσουμε και να συνεχίσουμε όλα αυτά».