Ζελένσκι στο BBC: Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες κερδίζουν λεφτά με το αίμα των Ουκρανών
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ότι «κερδίζουν λεφτά με το αίμα άλλων ανθρώπων».
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο BBC, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Γερμανία και στην Ουγγαρία, οι οποίες μπλοκάρουν τις προσπάθειες για επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας. Σημείωσε δε ότι η αξία αυτών των εξαγωγών φτάνει τα 326 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
«Κάποιοι από τους φίλους μας κατανοούν ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια διαφορετική στιγμή, κατά την οποία πλέον το θέμα δεν είναι τα λεφτά. Το θέμα είναι η επιβίωση», τόνισε.
https://www.youtube.com/watch?v=T5IsfNWxJxI
Ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για χορήγηση οπλισμού στη χώρα του. «Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες βοηθούν, αλλά χρειαζόμαστε τα όπλα νωρίτερα και γρηγορότερα. Η λέξη-κλειδί είναι ''τώρα''», τόνισε.
Αναφερόμενος στη Μαριούπολη, ο Ζελένσκι είπε ότι φοβάται ότι τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες και ότι πολλοί εξαφανίστηκαν, αφού αντικατέστησαν τα διαβατήριά τους με ρωσικά και τους πήραν κάπου στη Ρωσία. Κάποιοι καταλήγουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, άλλοι σε κάποιες πόλεις. Κανείς δεν ξέρει την τύχη τους. Και κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι αυτοί που σκοτώθηκαν.
«Μπορούν να μας σκοτώσουν, αλλά θα πεθάνουν κι αυτοί»
Σχετικά με την Μπούκα, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι οι σφαγές που έγιναν εκεί μειώνουν τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων. «Δεν θα έχουν πολλές ευκαιρίες ακόμα να μιλήσουν μαζί μας οι Ρώσοι», ανέφερε.
Για τα εγκλήματα, κατηγόρησε τον Πούτιν και τον ρωσικό στρατό, τους οποίους χαρακτήρισε «εγκληματίες πολέμου».
Ο Ζελένσκι κατέληξε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα στα ανατολικά της χώρας αντικατοπτρίζει «την πιο δύσκολη στιγμή για τον ουκρανικό στρατό, αλλά εκεί είναι που έχουμε αναπτύξει τις πιο ισχυρές μας μονάδες».
«Μπορούν να μας καταστρέψουν, αλλά θα απαντήσουμε. Μπορούν να σκοτώσουν, αλλά θα πεθάνουν κι αυτοί. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο ήρθαν» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους Ρώσους.
Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ουκρανίας-Γερμανίας
Παράλληλα, λίγα 24ωρα μετά τις πληροφορίες περί άρνησης του Ουκρανού προέδρου να δεχθεί τον Γερμανό ομόλογό του στο Κίεβο, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται.
Ειδικότερα, με άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε το Βερολίνο να επανεξετάσει την πολιτική του έναντι της Ρωσίας, εγκαταλείποντας την «πολιτική του κατευνασμού» και τις απαγορεύσεις κλιμάκωσης της έντασης.
Politico: Εξευτέλισαν τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ, «βράζει» η Γερμανία -Αντίποινα από Σολτς, δεν πάει στο Κίεβο
Το άρθρο του Κουλέμπα με το σχετικό κάλεσμα δημοσιεύθηκε στο «Spiegel» με φόντο την ηχηρή άρνηση του Κιέβου να φιλοξενήσει τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Γουόλτερ Στάινμαϊερ. Μια άρνηση που ερμηνεύθηκε ως «εξευτελιστική» και οδήγησε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δηλώσει ότι δεν σκέφτεται να επισκεφθεί το Κίεβο για την ώρα.
Ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η προηγούμενη γερμανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία και την Ουκρανία έδειξε την αναποτελεσματικότητά της και σημείωσε ότι το Κίεβο είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει το Βερολίνο για «ανόητες αποφάσεις», αλλά δεν εισακούστηκε. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα για το Βερολίνο να «γυρίσει το κεφάλι μακριά από την κριτική και την πικρία» και να επικεντρωθεί σε αυτά που πρέπει να γίνουν, επισημαίνει ο Κουλέμπα.
Τα σημεία της γερμανικής πολιτικής που ενοχλούν την Ουκρανία
Η Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της για τη Ρωσία και την Ουκρανία, τονίζει ο υπουργός της Ουκρανίας.
«Πρώτον, η πολιτική της "μη πρόκλησης" ή πιο απλά του κατευνασμού του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Είναι πλέον φανερό πόσο έχει αποτύχει. Ξεχάστε τις εκκλήσεις προς την Ουκρανία να μην αυξήσει την ένταση στη σύγκρουση και να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα. Είναι η Ρωσία που αυξάνει τις εντάσεις και είναι η Ρωσία που πρέπει να κάνει παραχωρήσεις. Δεν φοβόμαστε τη Ρωσία. Σας παρακαλώ, μη φοβάστε. Αν βοηθήσετε την Ουκρανία τώρα, μπορείτε να σταματήσετε μια μεγαλύτερη σύγκρουση, όχι να την προκαλέσετε», έγραψε ο Κουλέμπα.
Στο δεύτερο σημείο του κειμένου του, ο Ντμίτρι Κουλέμπα αναφέρθηκε στη στήριξη της Γερμανίας για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το Κίεβο και το Βερολίνο πρέπει να συνεργαστούν ενεργά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ όχι μόνο θα δώσει μια αχτίδα ελπίδας στον λαό σε αυτή τη σκοτεινή εποχή, αλλά θα ωφελήσει επίσης τη Γερμανία και την ΕΕ μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Ζήτησε επίσης την απόρριψη «ενός παράλογου μείγματος συναισθημάτων ενοχής, απληστίας και φόβου απέναντι στη Ρωσία» στην εξωτερική πολιτική.
Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας είναι «το πιο σοβαρό έγκλημα επιθετικότητας στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», μετά το οποίο φέρεται να έχασε «το ηθικό δικαίωμα να θεωρείται ελευθερωτής της Ευρώπης και αξιόπιστος εταίρος».
Τέλος, ο Κουλέμπα κάλεσε τη Γερμανία να βοηθήσει την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό, καθώς και να αρνηθεί να εισάγει ρωσική ενέργεια, ακόμη κι αν αυτό θα ήταν «επώδυνο», θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα σταματούσε τη σύγκρουση στην Ουκρανία «σε λίγες εβδομάδες, αν όχι ημέρες».