Ζελένσκι σε Αμερικανούς Γερουσιαστές: «Zώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ βοήθεια για την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με Αμερικανούς γερουσιαστές.
Σημειώνεται ότι οι δυτικοί ηγέτες έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει το αίτημα του Ζελένσκι για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, ο Ζελένσκι ζήτησε να επιβληθούν μεγαλύτερες κυρώσεις στη Ρωσία, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ενέργειας, ενώ ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής, ωστόσο το μήνυμα που επιχείρησε να περάσει ήταν ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια έναντι της ρωσικής εισβολής. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πάψει η Ουκρανία να είναι κράτος.
Ο Ζελένσκι ζήτησε πολεμικά αεροσκάφη
Σύμφωνα με το CNN, ένας άλλος γερουσιαστής που συμμετείχε στην συνδιάλεξη δήλωσε ότι ο Ζελένσκι τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και να αποκλειστεί η Μόσχα από το σύστημα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια «απεγνωσμένη έκκληση» στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Σώμα. «Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους», πρόσθεσε ο Σούμερ στην ανακοίνωσή του.
Η επικοινωνία του Ουκρανού πρόεδρου με τους Αμερικανούς νομοθέτες διήρκησε σύμφωνα με τις πληροφορίες περίπου μια ώρα. Πάντως, οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές υποσχέθηκαν σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 10 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
«Θα αποδεσμεύσουμε γρήγορα αυτά τα 10 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή.