Ζαπορίζια: Αυτό είναι το πυρηνικό εργοστάσιο που κατέλαβαν οι Ρώσοι
Ζαπορίζια: Η φωτιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας προήλθε από ρωσικό βομβαρδισμό.
Την έντονη ανησυχία που επικράτησε αρχικά, διαδέχθηκε η ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που ανέφερε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας παρέμειναν αμετάβλητα, καθώς κανένας από τους έξι αντιδραστήρες της εγκατάστασης δεν χτυπήθηκε.
Τελικά, η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο έσβησε, αλλά η ανησυχία παραμένει μετά και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ότι σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος, τα πράγματα θα ήταν 10 φορές χειρότερα συγκριτικά με τα όσα είχε ζήσει η ανθρωπότητα με το Τσερνόμπιλ, το 1986.
Ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται πια στα χέρια των Ρώσων.
Το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια κατασκευάστηκε μεταξύ 1984 και 1995. Είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο ένατος στον κόσμο. Διαθέτει έξι αντιδραστήρες, ο καθένας από τους οποίους παράγει 950 MW και συνολική ισχύ 5.700 MW, αρκετή ενέργεια για περίπου 4.000.000 σπίτια, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
Ο σταθμός παράγει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και σχεδόν τη μισή ενέργεια που παράγεται από τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας ολόκληρης της χώρας.
Οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου βρίσκονται στη νοτιοανατολική Ουκρανία στο Ενερχοντάρ, στις όχθες της δεξαμενής Κακχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο. Απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς και 550 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιέβου.
Υπάρχει τελικά κίνδυνος;
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας το πρωί της Παρασκευής (04/03) τόνισε ότι η ρυθμιστική αρχή της Ουκρανίας είπε στον οργανισμό ότι «δεν αναφέρθηκε καμία αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια». Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι η εγκατάσταση ήταν ασφαλής και «η πυρηνική ασφάλεια είναι πλέον εγγυημένη».
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι τελευταίες πληροφορίες τους δεν έδειξαν καμία ένδειξη για αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας στο εργοστάσιο. Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, ανέφερε ότι οι αντιδραστήρες «προστατεύονται από ισχυρές δομές περιορισμού και οι αντιδραστήρες κλείνουν με ασφάλεια».
Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το ανενεργό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Ορισμένοι αναλυτές παρατήρησαν ότι το εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι διαφορετικού και ασφαλέστερου τύπου από το Τσερνόμπιλ, το οποίο ήταν ο τόπος της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο, το 1986.
Ο επίτιμος αναπληρωτής καθηγητή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, Τόνι Ίργουιν, σε δήλωσή του ανέφερε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζοπορίζια διαθέτει αντιδραστήρες PWR, οι οποίοι είναι «πολύ πιο ασφαλείς» από εκείνους στο Τσερνόμπιλ και δεν φαίνεται να έχουν υποστεί ακόμη ζημιές. Οι αντιδραστήρες έχουν μεγάλους μηχανισμούς περιορισμού από σκυρόδεμα και ενσωματωμένα συστήματα πυροπροστασίαςοι πιθανότητες έκρηξης, πυρηνικής κατάρρευσης ή απελευθέρωσης ραδιενέργειας είναι μικρές».
Και προσέθεσε σχετικά με τους βομβαρδισμούς, «Προφανώς, δεν είναι καλή ιδέα αν αρχίσετε να εκτοξεύετε τεράστιους πυραύλους σε αντιδραστήρες». «Ο τύπος PWR (αντιδραστήρας νερού υπό πίεση) είναι ένα πολύ πιο ασφαλές είδος αντιδραστήρα, επειδή είναι ένας αντιδραστήρας με δύο κυκλώματα. Το νερό που διατηρεί τον αντιδραστήρα δροσερό βρίσκεται σε ξεχωριστό κύκλωμα με το δεύτερο, το οποίο στην πραγματικότητα τροφοδοτεί την τουρμπίνα και το εξωτερικό μέρος».