Εισήγηση Δένδια στο υπουργικό για την αναβίωση της αμυντικής βιομηχανίας
Στην αναβίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στοχεύει νομοσχέδιο, τους βασικούς άξονες του οποίου θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μιας και το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου κρατάται «ερμητικά κλειστό», προβλέπεται να γίνει μια προσπάθεια να αναπτυχθεί η έρευνα και η καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, με σκοπό να μπορούν να εισέλθουν όσο το δυνατόν πιο δυναμικά στις νέες τεχνολογίες.
Η όλη φιλοσοφία του νομοσχέδιου στηρίζεται στην διαπίστωση πως αν η χώρα μας θέλει να παίξει ευρύτερο ρόλο στην περιοχή, δεν μπορεί να μείνει ως έχει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Και γι' αυτό, από το υπουργείο έχει τεθεί ως κεντρικός στόχος «η δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
Χθες, ο υφυπουργός Άμυνας Γ. Κεφαλογιάννης απαντώντας στην Βουλή σε σχετική ερώτηση, προϊδέασε για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου καθώς χαρακτήρισε τα στρατιωτικά εργοστάσια ως «κρίσιμη αλυσίδα στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων» ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση… να ιδιωτικοποιηθούν».
Η προσπάθεια θα είναι να αναβιώσουν συγκεκριμένες ελληνικές βιομηχανίες σε συνεργασία με ιδιωτικές αντίστοιχες επιχειρήσεις , ενώ δίνεται πολύ μεγάλη βαρύτητα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύεται (το προβλέπει το νομοσχέδιο) κοινό Σώμα Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν και ειδικοί στρατεύσιμοι, που θεωρείται ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε τομείς που ήδη τα Γενικά Επιτελεία συνεργάζονται με τμήματα πανεπιστήμιων (πχ κατασκευή drones και σκαφών που κινούνται με αλγόριθμο).
Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ), που θα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση προγραμμάτων και συμβάσεων και την ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας, ενώ θα υποστηρίζει την ελληνική αμυντική βιομηχανία ως προς την υλοποίηση εθνικών και διεθνών ερευνητικών έργων.
Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και κεφάλαιο με μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικό Ιδρυμάτων, δηλαδή των παραγωγικών σχολών των ενόπλων δυνάμεων.