Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες: Τα σχέδια του Κυριάκου Πιερρακάκη
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η οποία προγραμματίζεται για την ερχόμενη Παρασκευή 8/3, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στρέφει την προσοχή του στην αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Εκείνο που προβληματίζει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι πανελλαδικές κρίνουν την πορεία κάθε υποψηφίου σε τέσσερα διαγωνίσματα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ευρύτερες επιδόσεις των μαθητών κατά τη φοίτησή τους στο Λύκειο. Αυτό που βρίσκεται υπό μελέτη είναι ένας συνδυασμός εξετάσεων με τη χρήση της τράπεζας θεμάτων, με στόχο να υπάρχει διαχρονική εικόνα για κάθε υποψήφιο και να λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια περισσότερες παράμετροι σε σχέση με το ισχύον σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων.
Τι είναι τα πολλαπλά βιβλία που θα μπουν στα σχολεία
Παράλληλα με τις αλλαγές στις Πανελλήνιες, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί σειρά αλλαγών στα σχολεία - από το πολλαπλό βιβλίο για κάθε μάθημα μέχρι τους διαδραστικούς πίνακες και από το ψηφιακό φροντιστήριο που έχει εξαγγελθεί ως την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας κάποιων μαθημάτων.
Τα «πολλαπλά βιβλία» ήδη γράφονται και προβλέπεται να έχουν φτάσει στα σχολεία ως τον Σεπτέμβριο του 2025. Πολλαπλά βιβλία σημαίνει ότι για κάθε μάθημα θα υπάρχουν περισσότερα του ενός βιβλία και ο κάθε εκπαιδευτικός θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιο θα διδάξει στους μαθητές του. Στο Υπουργείο Παιδείας επενδύουν πολλά στους διαδραστικούς πίνακες που θα μπουν σε όλα τα σχολεία, ενώ ετοιμάζεται και το ψηφιακό φροντιστήριο, με τη φιλοδοξία να μειωθούν οι ανάγκες των μαθητών για φροντιστήριο.
Ψηφιακό «μάτι» στις απουσίες των παιδιών
Παράλληλα, θα υπάρξει ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας οι γονείς θα μπορούν να παρακολουθούν την εκπαιδευτική πορεία των παιδιών τους, όπως και να βλέπουν τυχόν απουσίες, κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία. Ακόμα, θα υπάρξει σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός με δωρεάν τεστ, αλλά και αναβάθμιση της διδασκαλίας της Πληροφορικής, με πιστοποίηση προσόντων.