Υπουργείο Άμυνας και Στρατός της Γερμανίας «παγώνουν» το «Χ» λόγω Μασκ
«Φουντώνει» η διαμάχη γερμανικών θεσμικών φορέων με την πλατφόρμα του Έλον Μασκ ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου.
Το υπουργείο Άμυνας και οι Ομοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις «παγώνουν» τους λογαριασμούς τους στην πλατφόρμα «Χ», καθώς «η ανταλλαγή επιχειρημάτων καθίσταται εκεί όλο και πιο δύσκολη».
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, στο εξής θα χρησιμοποιούνται κυρίως οι πλατφόρμες WhatsApp, Instagram και You Tube, καθώς και η ιστοσελίδα του υπουργείου και της Bundeswehr. Το υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει επίσης ότι δεν καταργεί τους λογαριασμούς του στο «Χ», αλλά διατηρεί το δικαίωμα σε εξαιρετικές περιπτώσεις να τοποθετηθεί μέσω «Χ», ειδικά σε περιπτώσεις εκστρατείας παραπληροφόρησης.
Την έξοδό τους από το «Χ» ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων 60 πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα συνδικάτα Ver.di και GEW, αλλά και το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.
Νωρίτερα την Τετάρτη (15/1) περισσότερα από 60 γερμανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter), εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τον τρόπο λειτουργίας της, ειδικά μετά την διαδικτυακή συζήτηση του ιδιοκτήτη της, του Ίλον Μασκ, με την αρχηγό της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ. Να καταργήσουν τους λογαριασμούς τους στο «Χ» αποφάσισαν επίσης συνδικάτα εργαζομένων και το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.
«Ο προσανατολισμός της πλατφόρμας έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αξίες των πανεπιστημίων, όπως ο κοσμοπολιτισμός και η επιστημονική ακεραιότητα», αναφέρουν τα πανεπιστήμια στην ανακοίνωσή τους και επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στον αλγόριθμο του «Χ» ενισχύουν το ακροδεξιό λαϊκιστικό περιεχόμενο και ταυτόχρονα τον περιορισμό της εμβέλειας του διαφορετικού περιεχομένου. «Η αποχώρησή μας υπογραμμίζει την δέσμευσή μας για επικοινωνία βασισμένη στα γεγονότα και ενάντια στις αντιδημοκρατικές δυνάμεις. Οι αξίες που προάγουν την διαφορετικότητα, την ελευθερία και την επιστήμη δεν είναι πλέον παρούσες στην πλατφόρμα», αναφέρουν τα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, τα πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης, Μούνστερ, WRTH του 'Ααχεν, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina της Φρανκφούρτης στον Όντερ και το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, το οποίο είχε και την πρωτοβουλία της «εξόδου» από την πλατφόρμα.