Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι για το μέτρο
Διαφωνία μεταξύ των συνταγματολόγων έχει πυροδοτήσει η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών, η οποία θα συνοδεύεται και από επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Χρυσόγονος: Πλήττει την προσωπική ελευθερία και την αρχή της ισότητας
«Πολλά προβλήματα», εντοπίζει συνταγματικά στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» σχετικά , είπε πως «το πρώτο είναι ότι προσβάλει την ελευθερία αυτοδιάθεσης ανθρώπινου σώματος», εξηγώντας ωστόσο, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να βάζω σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Βάσει της υποχρέωσης του κράτους να λάβει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ο καθηγητής πρότεινε εναλλακτικές λύσεις όπως «περιορισμό των κινήσεων των ανεμβολίαστων ή την αναστολή των εργασιακών σχέσεων επαγγελμάτων που έχουν να κάνουν με το κοινό, όπου όμως θα πρέπει να δοθεί εισόδημα».
«Υπερισχύει η δημόσια υγεία, κάποιος όμως ο οποίος ζει απομονωμένος στο σπίτι του, γιατί να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία;», διερωτήθηκε θέτοντας το θέμα της οριζοντιότητας του μέτρου και εξηγώντας πως «το οριζόντιο μέτρο προσβάλει την προσωπική ελευθερία για αυτοδιάθεση του ανθρώπου, χωρίς να δικαιολογεί τον κίνδυνο δημόσιας υγείας και στερεί τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης αν παίρνει τα 100 από τα 400 ευρώ που κάποιος παίρνει το μήνα».
«Η αυτοδιάθεση του καθενός να ελέγξει το σώμα του δεν μπορεί να επιβάλλει ποινικές κυρώσεις», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι, «τίθεται θέμα συνταγματικότητας στο οριζόντιο του μέτρου, ενώ θα μπορούσε να πάρει άλλα μέτρα περισσότερο συμβατά, όπως το να τους πει δεν μπαίνετε στα ΜΜΜ, δεν ψωνίζετε. Είναι άλλο η ελευθερία να κινηθείς κι άλλο να διαθέτεις το σώμα σου».
Όσο για τους λόγους άρνησης του καθενός να μην εμβολιαστεί ξεκαθάρισε πως «το γιατί αρνείται ο καθένας είναι προσωπικό ζήτημα. Το κράτος δεν μπορεί να διεισδύσει στη συνείδηση των ανθρώπων», είπε συμπληρώνοντας πως «ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του. Δεν μπορείς να τον εξαναγκάσεις».
Το μέτρο «πλήττει και την προσωπική ελευθερία και την αρχή της ισότητας», τόνισε ο καθηγητής συμπληρώνοντας πως «από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλα όπως τα προσωπικά δεδομένα με τη διασταύρωση μέσω taxisnet και ΕΟΔΥ».
«Προσβάλλεται η αξία του ανθρώπου αν τον μεταχειρίζεσαι ως αντικείμενο, τον εξαναγκάζεις να κάνει κάτι που δε θέλει», είπε καταλήγοντας πως αφού ψηφιστεί το μέτρο, ο καθένας μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, όπου και θα κριθεί το ζήτημα.
Μανιτάκης: Δικαιολογημένη η κύρωση
Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, θεωρεί πως το μέτρο είναι θεμιτό συνταγματικά και η κύρωση δικαιολογημένη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα μέσα πειθούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Μάλιστα, ο διακεκριμένος συνταγματολόγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 εξηγεί ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους άνω των 60 ετών.
https://www.youtube.com/watch?v=VZ3SKIb4Z5I&feature=youtu.be
Ο καθηγητής επικαλείται σχετικές νομολογίες του ΣτΕ για κατηγορίες εργαζομένων που ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός, αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Συγκεκριμένα ο κ. Μανιτάκης τόνισε πως «δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα».
Όπως ανέφερε αν δεν ληφθούν μέτρα θα εξακολουθήσουν να χάνονται σε μεγάλο ποσοστό άνθρωποι αυτής της ηλικίας. Οπότε δικαιολογείται η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού όταν πρόκειται να σωθούν οι ζωές ανθρώπων προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας. Η προστασία της ζωής, εξήγησε ο συνταγματολόγος είναι το υπέρτατο αγαθό.
Επίσης ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε αναγκαίο και κατάλληλο το μέτρο της επιβολής των οικονομικών κυρώσεων. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι 100 ευρώ είναι μέτρο εξαναγκαστικό, αν υποθέσουμε ότι οι χαμηλομισθοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά έχουν δυνατότητα εμβολιασμού.
«Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτεία έχει εξαντλήσει όλα τα μέτρα, απέφυγε από τον Απρίλιο και το Μάρτιο το σύνολο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκρίνοντας τη στρατηγική της πειθούς και την προαιρετικότητα εμβολιασμού όταν η αντιπολίτευση ζητούσε εμβολιασμό για το σύνολο του πληθυσμού», κατέληξε