Υπουργικό Συμβούλιο: Περιοδείες μέχρι τη ΔΕΘ ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης [vid]
Υπουργικό συμβούλιο δια ζώσης έπειτα από δύο ολόκληρα χρόνια, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Με το πέρας των εργασιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τους υπουργούς του να συνεννοηθούν με τον γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη και να στελεχώσουν κλιμάκια του κόμματος που θα περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα, προκειμένου να «επικοινωνήσουν» το κυβερνητικό έργο.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στους υπουργούς τρίμηνο ορίζοντα για τις δράσεις αυτές, φτάνοντας έτσι ως τη ΔΕΘ που θα ξεκινήσει φέτος με την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις 10 Σεπτεμβρίου. Πρακτικά, τους ζήτησε μια φορά τον μήνα να βγαίνουν από το γραφείο τους και να συμμετέχουν στις κομματικές δράσεις, σε μια προσπάθεια να εξηγηθεί στους πολίτες τι έχει γίνει ως τώρα, αλλά και να καταγραφούν προβλήματα και δυσλειτουργίες.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε στο κεκλεισμένων των θυρών σκέλος της συνεδρίασης του υπουργικού καμία αναφορά σε ανασχηματισμό ή εκλογές, όπως είχε κάνει στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Έτσι, δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς, οι Υπουργοί καλούνται πλέον να ανταποκριθούν άμεσα στην εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός.
Ποια ήταν η ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου
Με αναφορές στα εθνικά θέματα, στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση αλλά και στα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ ήταν η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ στο τραπέζι παραμένει για πολλούς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών την ώρα που μάλλον έχει μπει στο συρτάρι η επιλογή ενός δομικού ανασχηματισμού.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ξεκίνησε κατηγορώντας την Τουρκία για λεονταρισμούς: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε από τους γείτονες νέους λεονταρισμούς, αλλά όσο απειλούν τόσο εκτίθενται και περιθωριοποιούνται» τόνισε και πρόσθεσε:
Για νέους λεονταρισμούς της Άγκυρας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας πως «η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» τη γειτονική χώρα.
«Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε από τους γείτονες νέους λεονταρισμούς, αλλά όσο αυτοί απειλούν το τόσο εκτίθενται. Και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται» ανέφερε συγκεκριμένα.
«Η γεωγραφία μας θέλει δίπλα δίπλα. Όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας, απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στην Ευρώπη στο ΝΑΤΟ. «Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο. Μένουμε πιστοί στη διεθνή νομιμότητα. Όσοι επιλέγουν να σταθούν απέναντι μας, απέναντι στο διεθνές δίκαιο και απέναντι στο ΝΑΤΟ, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο μαζί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και δεν θα επικοινωνούμε στα διεθνή φόρα όσα παράνομα συμβαίνουν».
Σχετικά με την ακρίβεια υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται». «Eφαρμόζουμε ήδη ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη» είπε και εκτίμησε πως «σε λίγες μέρες – στα μέσα Ιουνίου – θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα ώστε να καλυφθεί αναδρομικά το 60% των πρόσθετων ανατιμήσεων στο ρεύμα. Αυτές οι εκπτώσεις απλώνονται στους περισσότερους πολίτες ανεξαρτήτως της κατανάλωσής τους», συμπλήρωσε. Επισήμανε ακόμη ότι «από 1ης Ιουλίου θα ισχύσει και ο νέος μηχανισμός που στην πράξη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και έτσι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο ισορροπημένοι».
Για τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας ανέφερε τη σύσταση Λαγκάρντ να ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις το παράδειγμα φορολόγησης που εφαρμόζει η Ελλάδα επικρίνοντας την αντιπολίτευση που δεν ψήφισε τη σχετική τροπολογία: «Χθες λοιπόν η ελληνική Βουλή την ψήφισε αλλά μόνο με τις ψήφους των βουλευτών μας. Όσοι φωνασκούσαν τότε κατά των συμφερόντων αποκάλυψαν τα δικά τους συμφέροντα και κρύφτηκαν. Αποκαλύφθηκε η υποκρισία του λαϊκισμού».
Με αφορμή το τελευταίο σχόλιο αναφέρθηκε στα επεισόδια στο ΑΠΘ τονίζοντας ότι μερικοί νεαροί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που προστάτευαν τα έργα στη βιβλιοθήκη. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει την ανομία σε όσους θέλουν αίμα και ήρωες και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιλέξει βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα είπε ο πρωθυπουργός.
Αναλυτικά τα θέματα της Συνεδρίασης:
-Ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για: α) Τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, β) τη 14η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο 2022.
-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, παρουσία του προέδρου της κεντρικής επιτροπής κωδικοποίησης Γεώργιου Σταυρόπουλου, για την ετήσια έκθεση της Επιτροπής
-Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες: α) Εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου, β) κεντρικό μητρώο πιστώσεων, γ) ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για τη φορολόγηση αμυντικών δαπανών, δ) ζητήματα ενιαίου μισθολογίου
-Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνη Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εξυγίανση και αξιοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας
-Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: (α) οργάνωση και λειτουργία εθνικής μονάδας πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETIAS), (β) θέσπιση νέας κατηγορίας εθνικής θεώρησης εισόδου εξάμηνης διάρκειας σε πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου
-Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο του νομοσχεδίου για τη μέριμνα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την οργάνωση της Εθνοφυλακής
-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και την ιατρική εκπαίδευση
-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ερανιστικού νομοσχεδίου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.