Χατζηδάκης: Στηρίζουμε το εισόδημα – Η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα
Σε εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προχώρησαν την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς.
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει μια σειρά από σημαντικά βήματα που μας επιτρέπουν να προβαίνουμε σε νέα μέτρα στήριξης. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Είναι δεύτερη η πατρίδα μας σε ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και έχει ρεκόρ εξαγωγών. Έχει ρεκόρ μείωσης του Δημόσιου χρέους παγκοσμίως, ενώ η ανεργία έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηδάκης. Και όπως τόνισε ο υπουργός, όλα αυτά μένοντας πιστό το οικονομικό επιτελείο στις αρχές της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Αναφερόμενος στο μετεκλογικό επίπεδο που έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, τις δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές που αντιμετώπισε η χώρα, δήλωσε ότι δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται μια σειρά από πρωτοβουλίες που είναι σε θετική κατεύθυνση, όπως η κατάθεση του νομοσχεδίου -πριν συμπληρωθεί ένας μήνας μετά τις εκλογές- με το οποίο έγινε πράξη το 50% του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που, όπως είπε, είχε αμφισβητηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.
Παράλληλα, έκανε λόγο για μια δέσμη μέτρων αξίας 1 δισ. ευρώ , στην οποία περιλαμβάνεται η αύξηση των συντάξεων, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το επίδομα θέρμανσης και η επιστροφή ΦΠΑ για το αγροτικό πετρέλαιο
«Προσπαθούμε να δουλέψουμε σοβαρά, συστηματικά και έχουμε αποτελέσματα, πολύ συγκεκριμένα και μη αμφισβητούμενα» επισήμανε και ανέφερε ότι στο εξής το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα προβεί σε πρωτοβουλίες που κινούνται σε 4 άξονες:
1ος άξονας: Τραπεζικό Σύστημα -Θα παρέχει ρευστότητα
2ος άξονας: Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με περιορισμό των μετρητών
3ος άξονας: Στήριξη εισοδήματος των πολιτών μένοντας πιστοί στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ
4ος άξονας: Κλιματική Αλλαγή-Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αφού η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει.
Το πλαίσιο για τις τράπεζες
Για τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η προσπάθεια το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο θα κινηθεί σε 5 άξονες:
- Μιλώντας για ανταγωνισμό για εμάς έχει σημασία η επέκταση παροχής δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα όπως προβλέπεται σε περιορισμένη κλίμακα. Θα το επεκτείνουμε και η δυνατότητα αυτή θα καλύψει και άλλες κατηγορίες όπως τα στεγαστικά δάνεια. Γίνεται διεθνώς, δεν είναι δική μας πατέντα, υπάρχει ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό το όλο σκηνικό
- Το δεύτερο είναι η εφαρμογή του προγράμματος Ηρακλής για ζητήματα που είναι στο τραπέζι και αφορά και τις συστημικές τράπεζες και τον 5ο Πυλώνα που θέλουμε να στηρίξουμε. Σεβόμενοι βεβαίως αρχές και κανόνες
- Σε νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο θα θεσπιστούν σε συμμόρφωση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας κανόνες διαφάνειας, κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers. Και κυρώσεις αν δεν σσέβονται τους κανόνες.
- Η κυβέρνηση αγκαλιάζει την υπηρεσία Iris. Συναλλαγές έως 500 ευρώ, χωρίς προμήθεια.Θα επεκτείνουμε τη χρήση τους και στους ελεύθερους επαγγελματίες
- Θα ξεκινήσει η διαδικασία της απομείωσης της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (του Δημοσίου) στο τραπεζικό σύστημα.
Τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι ένας μαραθώνιος σημείωσε από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης.
Όπως είπε δεν είναι θέμα εσόδων τους κράτους, αλλά θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. «Όσοι φοροδιαφεύγουν ρίχνουν το βάρος σε άλλους» εξήγησε και ανακοίνωσε 10 μέτρα:
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024
- Υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου το 2024
- Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του MyData.
- Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (POS και IRIS) και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής
- Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπεζικής συναλλαγής και όχι με μετρητά
- Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά τους πρώτους μήνες
- Η αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ. Το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο της συναλλαγής που δεν επιτρέπεται
- Η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών ώστε αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται από συναλλαγές που καταγράφονται
- Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας από την παροχή καυσίμων από όλες τις εταιρείες εμπορίας.
- Παρεμβάσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις
Μέτρα στήριξης εισοδήματος
Λαμβάνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Θάνος Πετραλιάς αναφέρθηκε στους τρόπους στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι «τα οριζόντια μέτρα στήριξης έχουν τελειώσει».
Στα μέτρα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Νέα αύξηση συντάξεων από 1/1/2024. Η αύξηση υπολογίζεται περί του 3%, αν και όπως τόνισε τα δεδομένα ενδέχεται να μεταβληθούν στο τέλος του έτους.
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Για όσους λαμβάνουν έως 700 ευρώ, θα λάβουν 200 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 700 με 1.000 ευρώ θα λάβουν 150 ευρώ και όσοι λαμβάνουν 1.600 100 ευρώ.
- Αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023. Αφορά 225.000 πολίτες.
- Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο όπως έχει εξαγγελθεί.
- Επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρσι, χωρίς οριζόντια επιδότηση στην αντλία. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά σε 5.000 για κάθε τέκνο (από 3.000).
- Πρόγραμμα εναέριας διάσωσης με 6 βάσεις ελικοπτέρων
- Αύξηση εξόδων διανυκτέρευσης ενστόλων
- Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας
- Ξεπαγώνουν οι τριετίες
- Μειώνεται ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων στο 0,2% και μείωση 50% του φόρου Χρηματιστηριακών συναλλαγών
- Αναδρομική αύξηση από 1/7/2023 του πτητικού επιδόματος κατά 2.000 ευρώ ετησίως
- Το market pass επεκτείνεται για τη Θεσσαλία και τον Έβρο μέχρι το τέλος του έτους και διπλασιάζεται