Υπόθεση Novartis: «Χαστούκι» στην κυβέρνηση από το ΝΣΚ - «Κάντε αγωγές και διεκδικήστε αποζημιώσεις»
Σε μαζικές αγωγές κατά της Novartis μπορεί να προχωρήσει το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα όπως ΕΟΠΥΥ, e-ΕΦΚΑ κλπ, μετά την σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Ειδικότερα, το ΝΣΚ αναγνωρίζοντας το σκάνδαλο της Novartis «λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που της διαβιβάστηκαν και κυρίως το περιεχόμενο και τα ομολογημένα πραγματικά περιστατικά...», γνωμοδότησε ομόφωνα πως το Δημόσιο και τα λοιπά νομικά πρόσωπα πως μπορούν να προχωρήσουν στις παρακάτω δικαστικές, εξώδικες ή διοικητικές ενέργειες (αναφέρονται συνοπτικά ορισμένες από αυτές):
- άσκηση αγωγών κατά της Novartis Hellas AEBE
- διαβίβαση των σχετικών στοιχείων της υπόθεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει έρευνα για φορολογικές ή άλλες παραβάσεις
- εξέταση από τα αρμόδια όργανα η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρείας από συμβάσεις με το Δημόσιο κτλ.
- αποστολή αιτήματος προς τις ΗΠΑ για παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης
- επιδίωξη είσπραξης απαιτήσεων του Δημοσίου
- πρόσκληση της εταιρείας για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς με σκοπό την καταβολή αποζημίωσης για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο και τα λοιπά δημόσια νομικά πρόσωπα.
Στη γνωμοδότηση καλεί την κυβέρνηση να αποστείλει άμεσα αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης Novartis που βρίσκονται στην κατοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων αρχών και αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στις ΗΠΑ.
ΥΠΟΙΚ: Θα προβούμε στα αναγκαία μέτρα
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι μετά τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, θα προβεί μαζί με όλα τα συναρμόδια υπουργεία σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς ανταπόκριση στις προτάσεις της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων.
Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι εάν -την ώρα που η κυβέρνηση αμφισβητεί ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis- η πολιτική ηγεσία θα προχωρήσει σε όλες τις κινήσεις που προτείνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με κορυφαία εκείνη που ζητά όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές αρχές.
Καμία αναφορά στο εξώδικο 21 πολιτών
Εξάλλου όπως ήταν αναμενόμενο το ΥΠΟΙΚ δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο 21 πολίτες του είχαν στείλει εξώδικο και επεσήμαναν ότι θα αναζητήσουν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις, μέσω της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τη Novatis ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.
Στο εξώδικό τους προς τον Χρήστο Σταϊκούρα οι πολίτες ζητούσαν:
1. Να αποκαταστήσετε την συνομολογημένη ζημία την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο.
2. Να προβείτε στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη Novartis για όσα ομολόγησε, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα κατασχέσετε και να στερήσετε τα μέσα τέλεσης και τα προϊόντα των ποινικών αδικημάτων, που ομολόγησε η Novartis,
3. Να προβείτε σε δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από τα εγκλήματα που ομολόγησε η Novartis, της περιουσίας του εξοπλισμού ή άλλων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για τα εγκλήματα, που ομολόγησε.
Ξανθόπουλος: Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ εκθέτει την κυβέρνηση για τη Novartis
Με την γνωμοδότησή του σχετικά με το σκάνδαλο Νovartis και τις αναγκαίες ενέργειες του ελληνικού δημοσίου για διεκδίκηση αποζημίωσης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καταρρίπτει οριστικά το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας, τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
«Kαι ταυτόχρονα θέτει την κυβέρνηση προ των μεγάλων και σοβαρών ευθυνών της, όσον αφορά τους έως τώρα χειρισμούς της στην υπόθεση αυτή», συμπληρώνει.
Όπως επισημαίνει: «Βαρύνουσα σημασία στην γνωμοδότηση του ΝΣΚ έχει η Συμφωνία αναστολής δίωξης που υπέγραψε η Novartis με τις αρχές των ΗΠΑ στις 25 Ιουνίου 2020, για τις παράνομες δραστηριότητες της στην Ελλάδα, με την οποία κατέβαλε ποσό άνω των 300 εκ. δολαρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ομόφωνα εισηγείται, μεταξύ άλλων, την υποβολή αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για την αποστολή όλων των στοιχείων που αφορούν την ομολογημένη, στην παραπάνω συμφωνία, παραβατική συμπεριφορά της εταιρείας στην Ελλάδα.
Για τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ελήφθησαν άλλωστε υπόψη και τα στοιχεία από διάφορες ελληνικές αρχές, ανάμεσά τους και της εισαγγελίας διαφθοράς που ερευνούσε το σκάνδαλο και η οποία καταργήθηκε πρόσφατα με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης».
Και καταλήγει δηκτικά: «Τώρα λοιπόν, που, και με τη βούλα του ΝΣΚ, ενεργοποιείται ένας μεγάλος κύκλος διεκδικήσεων του ελληνικού δημοσίου για την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστη από τις παράνομες δραστηριότητες της Novartis στη χώρα μας, επιμένει ακόμη η κυβέρνηση στις θεωρίες συνωμοσίας και μη ύπαρξης σκανδάλου;»