Υπόθεση μικρής Μελίνας: Πέφτει η αυλαία στην πολύκροτη δίκη
Συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2021, η δίκη για τον θάνατο της 4χρονης τότε Μελίνας από τη Νεάπολη Λασιθίου, η οποία είχε αφήσει την τελευταία της πνοή, τον Δεκέμβριο του 2015, μετά από χειρουργική επέμβαση, στην οποία είχε υποβληθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου είχε διακόψει την εκδίκαση της υπόθεσης πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, προκειμένου να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς πραγματογνώμονες, οι οποίοι διορίστηκαν από την Έδρα. Πρόκειται για έναν καρδιολόγο, έναν αναισθησιολόγο κι έναν ιατροδικαστή.
Δείτε το ξέσπασμα του πατέρα της μικρής μετά τη νέα διακοπή
https://www.youtube.com/watch?v=8YQ1z79SsCA
Ωστόσο, στις 15 Ιανουαρίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου έκανε δεκτό το αίτημα εξαίρεσης που υποβλήθηκε για τον έναν εκ των πραγματογνωμόνων (τον καρδιολόγο). Αφού διορίστηκε νέος πραγματογνώμων στη θέση του, το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για σήμερα Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικές εβδομάδες, η εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει την ενοχή της κατηγορούμενης αναισθησιολόγου, η οποία βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε πως υπήρξε αλλεργική αντίδραση, όπως υποστηρίζει η αναισθησιολόγος. Επεσήμανε, δε, πως υπήρξε αφενός αδράνεια ενός περίπου 20λεπτου από την στιγμή που το παιδί εμφάνισε βρογχοσπασμό και αφετέρου λανθασμένη αντιμετώπιση αυτού του βρογχοσπασμού. Η εισαγγελέας υποστήριξε πως το διάστημα αυτό του 20λεπτου αδράνειας ήταν καταλυτικό και ικανό να προκαλέσει το κακό που συνέβη.
Ακόμα, είπε ότι δεν χορήγησε βρογχοσταλτικά σύμφωνα με το πρωτόκολλο, χορήγησε όμως υπερβολική δόση αδρεναλίνης και η υψηλή δόση αδρεναλίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην καρδιά, κάτι που συνέβη στη μικρή Μελίνα. Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι οι λανθασμένες ενέργειες της αναισθησιολόγου οδήγησαν στην τραγική κατάληξη του συμβάντος και πρότεινε ενοχής της σύμφωνα με κατηγορητήριο.
Τι υποστήριξε η αναισθησιολόγος
Η 4χρονη έχασε τη ζωή της μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας στις 29 Δεκεμβρίου του 2015 και στην αναισθησιολόγο, που χειρίστηκε το περιστατικό, αποδίδονται ευθύνες στο στάδιο της μετεγχειρητικής διαχείρισης της διαδικασίας αφύπνισης του κοριτσιού. Συναισθηματικά φορτισμένη κατά την απολογία της η αναισθησιολόγος εξέφρασε τη θλίψη της στους γονείς και στους οικείους της. Είπε ότι βίωσε έντονα συναισθηματικά το περιστατικό και κατέβαλε το σύνολο των δυνάμεων της, ψυχικών, γνωσιακών, ανθρωπίνων, για να το σώσει.
Έκανε λόγο για σπάνια επιπλοκή στη διαδικασία ενός καθημερινού χειρουργείου, ενώ στην συνέχεια περιέγραψε καρέ καρέ όσα έγιναν εκείνη την ημέρα.
Υποστήριξε ότι εφάρμοσε όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων και σε σχέση με την αδρεναλίνη που χορήγησε είπε ότι «έκανε ό,τι έπρεπε». Με βάσει τα πρωτόκολλα η αδρεναλίνη χορηγείται ενδοφλέβια και με συγκεκριμένο τρόπο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ενώ υποστήριξε πως «είχα να αντιμετωπίσω σοκ. Ήταν διαφορετική συνθήκη από αυτό που περιγράφεται όταν η αλλεργική αντίδραση είναι 3ου βαθμού και όχι 4ου, που είχα σε αυτή την περίπτωση».