Υποκλοπές - Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Η Δικαιοσύνη να αναζητήσει τις αποδείξεις για το σκάνδαλο στους παρόχους εκεί όπου δεν έχουν καταστραφεί τα στοιχεία
Οι υποκλοπές μπορεί σαν συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ να έκλεισε αρκετά βιαστικά, δεν ισχύει, όμως, το ίδιο στο ευρύ πλαίσιο της συζήτησης για το σκάνδαλο αυτό καθ' αυτό.
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος σχολίασε το ζήτημα, τονίζοντας σε δήλωση του πως η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να απευθυνθεί στους παρόχους, οι οποίοι διατηρούν, όπως έχουν υποχρέωση από τον νόμο, πλήρες αρχείο.
Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη αναζητά στοιχεία στην ΕΥΠ, η οποία έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκάλυψη του σκανδάλου με πολλαπλούς τρόπους και έχει φροντίσει να καταστρέψει τα στοιχεία, ενώ θα έπρεπε να απευθυνθεί στους παρόχους, οι οποίοι διατηρούν, όπως έχουν υποχρέωση από τον νόμο, πλήρες αρχείο και επομένως είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθούν στην εισαγγελική παραγγελία.
Σε ό,τι αφορά στις έρευνες σε πρόσωπα & εταιρείες που εμπλέκονται στην εμπορία του predator, χρειάστηκε να περάσει εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα εννέα (9) περίπου μηνών, υπεραρκετό για να εξαφανισθούν τα όποια ενοχοποιητικά στοιχεία και αφού αποδείχθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη, όχι μόνον μέσω του παράνομου λογισμικού αλλά και μέσω της ΕΥΠ. Η ανάγκη για Δικαιοσύνη παντού παραμένει. Οι υποκλοπές βάλλουν κατά του πυρήνα του κράτους δικαίου & είναι θέμα Δημοκρατίας. Και γι’ αυτό επιμένουμε.
ΣΥΡΙΖΑ – Κώδικας Δεοντολογίας ΕΣΡ: «Αλυσίδες» στην ενημέρωση με τις ευλογίες των Υπουργών της καθεστωτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη
Άλλη μια απόδειξη ενοχής της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το ελληνικό Watergate, χαρακτηρίζουν τον κώδικα δεοντολογίας που παρουσιάστηκε προς διαβούλευση από το ΕΣΡ ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης και η αν. τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Αναστασία Γκαρά.
Σε κοινή τους δήλωση, οι δύο τομεάρχες τονίζουν ότι ο κώδικας δεοντολογίας αποτελεί μνημείο απόπειρας συσκότισης, συγκάλυψης και ελέγχου της πληροφορίας. «Οι διατάξεις του περνάνε “αλυσίδες” στην ενημέρωση και το προεδρικό διάταγμα το οποίο θα τις επικυρώσει – αφού λάβει πρώτα τις υπογραφές και τις ευλογίες των συναρμόδιων Υπουργών της καθεστωτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη – απλά θα βάλει και τυπικά το “λουκέτο”» σημειώνουν.
Όπως αναφέρουν, σε περίπτωση που ισχύσει ο κώδικας αυτός, με τις αόριστες και επικίνδυνες διατάξεις, τότε κάθε δημοσιογραφική έρευνα για τις υποκλοπές και όχι μόνο, αυτομάτως θα ποινικοποιηθεί και θα πρέπει να άμεσα να σταματήσει.
Η κυβέρνηση από τη μία αυτές τις μέρες εισηγείται νομοσχέδιο για τη διαφάνεια του Τύπου προσπαθώντας ανεπιτυχώς να καταλαγιάσει τη διεθνή κατακραυγή για την κατάντια που έχει περιέλθει η ελευθεροτυπία στη χώρα μας, και από την άλλη – δια του ΕΣΡ – επιβάλλει φίμωτρο στη δημοσιογραφική έρευνα ποινικοποιώντας, θεσμοθετώντας την «ομερτά» για μείζονα ζητήματα δημοκρατίας, παρατηρούν οι δύο τομεάρχες.
«Είναι θλιβερό και αποκαρδιωτικό πώς μια Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα πρέπει με τον ελεγκτικό της ρόλο να προασπίζεται την ελευθερία του δημοσιογραφικού λόγου, έρχεται να επιβάλλει ένα βαρύ πέπλο σιωπής και λογοκρισίας. Η πρόταση αυτή του ΕΣΡ, πλήττει το δημόσιο συμφέρον, την ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία, τους θεσμούς, και την ίδια τη Δημοκρατία. Έρχεται δε να δικαιώσει απολύτως για ακόμα έναν λόγο την πρόταση μομφής που έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εναντίον του Προέδρου του, που επί των ημερών του η μονοφωνία των μέσων ενημέρωσης υπέρ της κυβέρνησης και εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεπέρασαν κάθε όριο» σημειώνουν.
Μάριος Κάτσης και Αναστασία Γκαρά ξεκαθαρίζουν ότι «ο Κώδικας Δεοντολογίας της ομερτά δεν θα περάσει!». Καλούν δε όλα τα κόμματα να υψώσουν μέτωπο για την απόσυρση αυτής της απαράδεκτης νομοθέτησης και να καταδικάσουν τις πρακτικές της πιο αδίστακτης και επικίνδυνης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Ο κώδικας δεοντολογίας που παρουσιάστηκε σήμερα από το ΕΣΡ προς διαβούλευση αποτελεί μνημείο απόπειρας, συσκότισης, συγκάλυψης και ελέγχου της πληροφορίας. Οι διατάξεις του περνάνε «αλυσίδες» στην ενημέρωση και το προεδρικό διάταγμα το οποίο θα τις επικυρώσει – αφού λάβει πρώτα τις υπογραφές και τις ευλογίες των συναρμόδιων Υπουργών της καθεστωτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη – απλά θα βάλει και τυπικά το «λουκέτο».
Σε περίπτωση που ισχύσει ο Κώδικας αυτός, με τις αόριστες και επικίνδυνες διατάξεις, τότε κάθε δημοσιογραφική έρευνα για τις υποκλοπές και όχι μόνο, αυτομάτως θα ποινικοποιηθεί και θα πρέπει να άμεσα να σταματήσει. Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ενοχής της κυβέρνησης για το ελληνικό Watergate.
Η κυβέρνηση από τη μία αυτές τις μέρες εισηγείται νομοσχέδιο για τη διαφάνεια του Τύπου προσπαθώντας ανεπιτυχώς να καταλαγιάσει τη διεθνή κατακραυγή για την κατάντια που έχει περιέλθει η ελευθεροτυπία στη χώρα μας, και από την άλλη – δια του ΕΣΡ – επιβάλλει φίμωτρο στη δημοσιογραφική έρευνα ποινικοποιώντας, θεσμοθετώντας την «ομερτά» για μείζονα ζητήματα δημοκρατίας.
Είναι θλιβερό και αποκαρδιωτικό πώς μια Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα πρέπει με τον ελεγκτικό της ρόλο να προασπίζεται την ελευθερία του δημοσιογραφικού λόγου, έρχεται να επιβάλλει ένα βαρύ πέπλο σιωπής και λογοκρισίας. Η πρόταση αυτή του ΕΣΡ, πλήττει το δημόσιο συμφέρον, την ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία, τους θεσμούς, και την ίδια τη Δημοκρατία. Έρχεται δε να δικαιώσει απολύτως για ακόμα έναν λόγο την πρόταση μομφής που έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εναντίον του Προέδρου του, που επί των ημερών του η μονοφωνία των μέσων ενημέρωσης υπέρ της κυβέρνησης και εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεπέρασαν κάθε όριο.
Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ομερτά δεν θα περάσει! Καλούμε όλα τα κόμματα να υψώσουν μέτωπο για την απόσυρση αυτής της απαράδεκτης νομοθέτησης και να καταδικάσουν τις πρακτικές της πιο αδίστακτης και επικίνδυνης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.
Δείτε εδώ τον υπό διαβούλευση Κώδικα Δεοντολογίας
Τα επίμαχα σημεία