Υποκλοπές: Συνάντηση Τσίπρα με τον Ράμμο - Παρέμβαση της Ευρωβουλής για προστασία της ΑΔΑΕ
«Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έξοδό του από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Χρήστο Ράμμο.
Ο Χρήστος Ράμμος πιθανολογείται ότι ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επίσης έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Κώστα Τασούλα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας, τη νέα διευκρινιστική επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, είχε γράψει στο Twitter:
«Στη νέα επιστολή του ο κ. Ράμμος ξεκαθαρίζει:
i) Υποχρεούται να ενημερώσει Βουλή - αρχηγούς, ακόμη και με τον νόμο της ΝΔ.
ii) Οι εκθέσεις των ελέγχων έχουν ήδη εγκριθεί από ολομέλεια ΑΔΑΕ.
Άρα ανούσια η προσπάθεια της ΝΔ. Είτε τον καλέσουν είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί».
https://twitter.com/atsipras/status/1616444682371989504?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1616444682371989504%7Ctwgr%5E189317f782dc6b24427b78b94ed93971e5b9e9fd%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fpolitiki%2F181889%2Fskandalo-ypoklopon-o-tsipras-stin-adae-to-apogevma-stin-proedro-tis-dimokratias
Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να θέσει σήμερα το ζήτημα και στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει μαζί της το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει λόγο για μια υπόθεση που πλήττει την ίδια τη δημοκρατία και θα ενημερώσει για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει το επόμενο διάστημα.
Euroactiv: Παρέμβαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Παρέμβαση στο σκάνδαλο των υποκλοπών αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Euroactiv.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και να ρίξει φως στο λεγόμενο «ελληνικό Watergate».
Σήμερα Τρίτη (24/1), η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και ισοδύναμου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA) θα υποβάλει το σχέδιο σύστασής της στην Επιτροπή και το Συμβούλιο.
Να σημειωθεί ότι, η ευρωβουλευτής του Renew Europe, Σόφι Ιν’τ Βέλντ, επέκρινε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «αφωνία» της σχετικά με το «ελληνικό Watergate».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθήκον να διασφαλίζει την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε ολόκληρη την ΕΕ. Εάν οι εθνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενεργήσει». Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραλείπει επαίσχυντα να ενεργήσει ως θεματοφύλακας των θεσμών».
Σύμφωνα με τη Euroactiv, η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Έλληνας αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς – αμφότεροι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με τον Μητσοτάκη – σιώπησαν για το «ελληνικό Watergate».
Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ενόχλησε την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, αφού απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το θέμα.
Ο Ρέιντερς δήλωσε τη Δευτέρα ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ «δεν ασχολείται με μεμονωμένες περιπτώσεις προστασίας δεδομένων, οι οποίες κανονικά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών και δικαστηρίων προστασίας δεδομένων».