Υποκλοπές: Σχολίασε και το Bloomberg την υπόθεση
Ένα αιχμηρό άρθρο του Bloomberg σχετικά με τις υποκλοπές στην Ελλάδα έρχεται να δείξει τις παγκόσμιες διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα, με το ίδιο το άρθρο να κρίνει ως "επιφανειακή" την αντιμετώπιση του από τη χώρα αλλά και την ΕΕ.
Το δημοσίευμα με τίτλο «Greece, EU Accused of Probing Spy Scandal Only in ‘Superficial’ Way» (Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορούνται για επιφανειακή αντιμετώπιση του σκανδάλου), φιλοξενεί δηλώσεις της Ολλανδής Ευρωβουλευτή, Sophie in ‘t Veld, η οποία διευρύνει το ζήτημα, όχι μόνο εντός των συνόρων της χώρας, αλλά το ανάγει σε "ευρωπαϊκή υπόθεση". Μάλιστα, η ίδια η Ευρωβουλευτής κάνει λόγο για "επιφανειακή έρευνα" στην υπόθεση, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο δημοσίευμα δίνεται αναλυτική περιγραφή των γεγονότων, αρχής γενομένης από την υπόθεση υποκλοπής του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται και στις παραιτήσεις των Δημητριάδη και Κοντολέοντα. Παράλληλα, το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη με το ζήτημα, με το αμερικανικό πρακτορείο να κάνει λόγο για «ερωτήματα που μένουν αναπάντητα», γεγονός που θα μπορούσε να αποδειχθεί μία «σημαντική πολιτική κρίση για την Ελλάδα, η οποία οδεύει προς τις εθνικές εκλογές».
Με τη σειρά της, η Ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld κατηγορεί τις ελληνικές αρχές λέγοντας πως: «από τη μία ισχυρίζονται ότι είναι αθώες, άρα δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, από την άλλη είναι πολύ απρόθυμες να ρίξουν φως στο όλο θέμα και μέχρι στιγμής όλες τις κινήσεις τους το τελευταίο διάστημα είναι για καλύψουν τα πράγματα». Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος αναφέρεται και στην έρευνα του θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπονοώντας ότι, ουσιαστικά, «δεν έχουν απόλυτη αίσθηση της σοβαρότητας του θέματος» καθώς και ότι «πιστεύουν ότι πρόκειται για διπλωματικό ζήτημα». «Λάθος. Είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα που επηρεάζει τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας της ΕΕ». Μάλιστα, στη συνέχεια η Sophie in ‘t Veld εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για την άρνηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του κόμματος της (Renew) για κατάθεση τόσο από τον Ανδρουλάκη όσο και από τον Κουκάκη, δηλώνοντας πως το σκάνδαλο είναι «μεγαλύτερο από το Watergate, αλλά κανείς δεν φαίνεται να κινείται».