Υποκλοπές: Στην ΑΔΑΕ η πρωτοβουλία των κινήσεων για τη διερεύνηση της υπόθεσης - Αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή
Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών με την ΑΔΑΕ να αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ήδη, σε αρκετά δημοσιεύματα -πλην Documento- αναφέρεται η πληροφορία ότι η ΑΔΑΕ μέσα από ελέγχους που έγιναν σε παρόχους, πριν την περιβόητη γνωμάτευση Ντογιάκου, έχει συλλέξει στοιχεία για παρακολουθήσεις τουλάχιστον έξι σημαντικών προσώπων, (πέρα από Ανδρουλάκη, Κύρτσο και Τέλλογλου) ανάμεσα τους ένας εν ενεργεία υπουργός και ανώτατοι αξιωματικοί.
Εύλογα το ζητούμενο που προκύπτει είναι μετά από όσα μεσολάβησαν, από τη γνωμάτευση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως τις μαζικές αντιδράσεις σε αυτή, εκ μέρους μεγάλου αριθμού συνταγματολόγων, πολιτικών, αλλά και δικηγορικών συλλόγων, αν τα στοιχεία αυτά θα κατατεθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Οι περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο κ. Ράμμος θα αποστείλει -πιθανότατα- επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να δρομολογηθεί η ενημέρωση της για τα συμπεράσματα των ερευνών.
Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον δεν υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη διερεύνηση των υποκλοπών, που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις.
Δεδομένη είναι η βούληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία. Έτσι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Μέρα 25 αναμένεται να συνεχίσουν να πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση, εξαντλώντας τις δυνατότητες του κανονισμού της Βουλής.
Εξάλλου μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην έδρα του ΚΚΕ, στον Περισσό.
Η κυβερνητική στάση
Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Μαξίμου φέρεται να εκπονεί «γραμμή άμυνας» προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν στοιχεία που θα τεκμηριώνουν τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Αυτή θα εστιάζει στην πιθανολόγηση ύπαρξης δικτύων εντός της υπηρεσίας που πραγματοποίησαν επισυνδέσεις εν αγνοία της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Απαντώντας για τα δημοσιεύματα που αφορούν υλικό παρακολούθησης του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου επισήμανε ότι «στην Κυβέρνηση, στον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν φτάσει ποτέ αυτές οι υποτιθέμενες εκθέσεις».
Συνέχισε δε μιλώντας σε …υποθετικό λόγο πως «αν υποθέσουμε ότι έχουν κάποια βάση αλήθειας και κάποιοι, λειτουργώντας εκτός πλαισίου, εντός της Ε.Υ.Π., έκαναν τέτοια πράγματα, ποια είναι η σχέση εκείνων που έχουν στην κατοχή τους σήμερα αυτό το υλικό με εκείνους που διενεργούσαν αυτές τις εκτός πλαισίου δραστηριότητες εντός της Ε.Υ.Π.;».
Στην λογική επικείμενων αποκαλύψεων φαίνεται να εντάσσεται και η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος απευθυνόμενος στα γαλάζια στελέχη δήλωσε πως το επόμενο διάστημα «θα έχουμε αναταράξεις, θα έχουμε μεγάλη τοξικότητα απέναντί μας. Κι αυτό γιατί στο έργο μας κανείς δεν μπορεί να μάς αντιπαρατεθεί».
Συνεχίζει την πίεση ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στην πίεση προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τους λόγους που πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση του Α/ΓΕΕΘΑ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου «αντί να αναζητά εσωτερικούς εχθρούς απευθύνοντας σειρά παράλογων ερωτήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Οικονόμου θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα:Παρακολουθούσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στρατιωτική ηγεσία; Ναι ή όχι; Και αν ναι, γιατί».
Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, εκτίμησε ότι «η μάχη της συγκάλυψης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει χαθεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη» τονίζοντας «την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση που θα άρει το απόρρητο και θα φέρει την κάθαρση».
Σημειώνεται ότι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης αναφερόμενος στο θέμα τόνισε: «Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων της έρευνας της ΑΔΑΕ αποδεικνύεται ότι και ο Αρχηγός ΓΓΕΘΑ παρακολουθείτο από την ΕΥΠ και θα πρέπει η υπόθεση, να διερευνηθεί εις βάθος. Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό, ωστόσο, ότι λίγο πριν την ολοκλήρωση και δημοσίευση της έρευνας της ΑΔΑΕ, σε σχέση με τα πρόσωπα που παρακολουθούνται, προέκυψε η γνωμάτευση του κ. Ντογιάκου, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την ανεξάρτητη αρχή από το να επιτελέσει τον συνταγματικό της ρόλο.»