Υποκλοπές πράξη δεύτερη στη Βουλή με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής
Την Παρασκευή έγινε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή σχετικά με τις υποκλοπές, ωστόσο τα κόμματα ανασυντάσσονται ενόψει του επόμενου γύρου στην υπόθεση των υποκλοπών.
Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται, ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε θεσμικά, εστίασε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΥΠ και έδωσε τον τόνο στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα σε επίπεδο κοινοβουλευτικών διαδικασιών για το επίμαχο θέμα.
Σκληρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα
Στη συζήτηση που προηγήθηκε, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν εκατέρωθεν πυρά, σηκώνοντας την αυλαία της πολιτικής σύγκρουσης των επόμενων μηνών, με τον πρωθυπουργό να προκαλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας μάλιστα ότι «αν δεν το κάνετε θα είστε θρασύδειλος πολιτικός». «Τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα που κάλεσε επανειλημμένως τον Πρωθυπουργό να απαντήσει ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης του αρχηγού του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.
Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα από αυτά που είχε θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με κυριότερο «ποιοι ήταν οι εθνικοί λόγοι για την παρακολούθησή του».
Να κατατεθεί ο φάκελος της παρακολούθησης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Απέναντι στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης
Κάνοντας την αποτίμηση της συζήτησης στη Βουλή την Παρασκευή, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε μιλώντας στον REAL FM ότι: “ο κ. πρωθυπουργός προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασκεδάσει τις σοβαρές ευθύνες που έχει για τις υποκλοπές. Η συγγνώμη του ήταν υποκριτική, γιατί υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο το απαράδεκτο και αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται όλοι”.
“Κουρελιάσατε το Σύνταγμα και ό,τι απέμεινε από την αστική κοινουβουλευτική δημοκρατία και αυτό θα το πληρώσετε” υπογράμμισε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Το θέμα των παρακολουθήσεων κυριάρχησε στη δημόσια συζήτηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
“Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει φως” δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
Για “θεσμική εκτροπή το τι έχει ειπωθεί από τον πρωθυπουργό στη βουλή” έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.
“Ούτε χθες γίναμε σοφότεροι, ο πρωθυπουργός δεν βρήκε τίποτα να πει για ό,τι έχει συμβεί, δηλαδή ποιος έδωσε την εντολή και για ποιο λόγο” ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Πως θα πάμε σε εξεταστική για τις υποκλοπές
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής καθώς βάσει του συντάγματος απαιτούνται 120 ψήφοι που θα εξασφαλιστούν με ευκολία δεδομένου ότι και άλλα κόμματα οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα συνταχθούν υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το σκλανδαλο των υποκοπών
Ηχηρές απουσίες στη Νέα Δημοκρατία
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν πέρασαν απαρατήρητες οι απουσίες των δύο πρώην Πρωθυπουργών κ.κ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά αλλά και του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Να θυμίσουμε πως οι δύο τελευταίοι ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα κατά την περίοδο στην οποία το Μαξίμου επιθυμεί να επεκταθεί χρονικά η έρευνα για την ΕΥΠ.
Επίσης σχολιάστηκε ακόμα και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο μέσα στο Σαββατοκύριακο το γεγονός ότι προβεβλημένοι υπουργοί της κυβέρνησης όπως π.χ η κ. Νίκη Κεραμέως αλλά και ο κ. Βασίλης Κικίλιας επέλεξαν να καθίσουν στα βουλευτικά έδρανα και όχι στα έδρανα του υπουργικού Συμβουλίου δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη αν και δημόσια σε δηλώσεις και τοποθετήσεις τους συντάχθηκαν απόλυτα τον Πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση της Δευτέρας θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον δεδομένου ότι τελικά δεν θα συνεδριάσει επί του θέματος για αυτήν την εβδομάδα τουλάχιστον η Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας όπως ανακοινώθηκε στο σχετικό πρόγραμμα της Βουλής.