Υποκλοπές: Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή με ονόματα και στοιχεία για τις παρακολουθήσεις - Το ενδεχόμενο της μομφής και η αντίδραση του Μαξίμου
Κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει παρέμβαση μετά από τα αποδεικτικά στοιχεία για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και της ηγεσία του στρατεύματος που παραδόθηκαν στον ίδιο, όπως και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται σήμερα να παραθέσει τα στοιχεία αυτά στην εθνική αντιπροσωπεία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατονομάσει ως ηθικό αυτουργό των Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ η απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να δρομολογήσει τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει η αξιωματική αντιπολίτευση, από τις οποίες δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας.
Σενάρια για ειλημμένη απόφαση που κυκλοφόρησαν το βράδυ της Τρίτης πάντως δεν επιβεβαιώνονται και ως φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αυτός που θα αποφασίσει.
Διάτρητη η γραμμή άμυνας του Μαξίμου - Γκρίνια στο εσωτερικό
Η κυβέρνηση πιεσμένη από τις εξελίξεις οργανώνει τη γραμμή άμυνάς της σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός προσπαθούν να απαξιώσουν τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο κατηγορώντας τον ότι επέλεξε «να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐσταται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του».
Αφετέρου επιμένει ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός δεν γνώριζαν για τις «επισυνδέσεις» υποστηρίζοντας ότι «καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».
Ωστόσο αυτό δεν ισχύει αφού εδώ και καιρό έχουν παραδεχθεί την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για «νόμιμη επισύνδεση».
Τέλος ανυπόστατος είναι και ο ισχυρισμός του Μαξίμου περί «ρυπαρού δικτύου» καθώς οι παρακολουθήσεις των θεσμικών παραγόντων της χώρας έγιναν με την υπογραφή και της εισαγγελέως της ΕΥΠ.
Στην κυβερνητική πλειοψηφία επικρατεί αναβρασμός και νευρικότητα, καθώς αναζητούνται απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που τίθεται και ακουμπούν τον ίδιον τον πρωθυπουργό, και συγκεκριμένα :
- Γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αλλά και τότε προβεβλημένο υπουργό της
- Δεν γνώριζε ούτε έμαθε στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη για τους λόγους αλλά και τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων
- Πώς μπορεί να επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του σε ένα πρόσωπο που ηγείται των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για έναν χρόνο, χωρίς να ξεκαθαρίζει για ποιον λόγο τον παρακολουθούσε
- Μπορεί ο κ Φλώρος να ηγείται του στρατεύματος της χώρας, σε τέτοια κρίσιμη εθνικά περίοδο, όταν όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ
- Για ποιον λόγο παρακολουθούσε έναν κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας
Μέχρι αργά χθες το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις εν όψει της σημερινής παρουσίας του κ. Τσίπρα στη Βουλή.
Επισήμως χαρακτηρίζουν ως καλοδεχούμενη μια πρόταση μομφής είτε κατά του προέδρου της Βουλής είτε κατά της κυβέρνησης, ανεπισήμως όμως ξέρουν ότι μια τριήμερη αντιπαράθεση στη Βουλή θα έχει επιπτώσεις στη δυναμική της κυβέρνησης αποδυναμώνοντας και την προσπάθεια ανοίγματος στους ψηφοφόρους του κέντρου και την ενίσχυση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση
Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 έχουν τοποθετηθεί για τα ζητήματα που ανακύπτουν από την επιστολή του Χρήστου Ράμμου.
Κοινός τόπος είναι η σοβαρότητα του ζητήματος και η ανάγκη άμεσης πολιτικής και κοινοβουλευτικής διερεύνησης. Μια προοπτική που ήδη έχει αρνηθεί η Νέα Δημοκρατίας και όπως φαίνεται θα επιμείνει σε αυτό τον ισχυρισμό.