Υποκλοπές: Κόντρα Μαξίμου ΥΠΕΞ και για το δημοσίευμα των New York Times με την εξαγωγή Predator
Σε νευρική κρίση βρίσκεται το Μαξίμου με το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου της Βασιλίσσης Σοφίας επιβεβαίωσε με δήλωσή του στους New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια εξαγωγής του Predator σε άλλες χώρες!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η Αθήνα παραδέχθηκε ότι αδειοδότησε την Intellexa να πουλήσει το Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταπίεσης των πολιτών της, την Μαδαγασκάρη, Η εταιρεία, μάλιστα, επιχείρησε να γίνει το ίδιο και με την Ουκρανία, όπως φέρεται να ζητούσε η Ουάσιγκτον από την ελληνική κυβέρνηση!
"Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, γράφουν οι New Yotk Times, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021. Σε ένδειξη της πίεσης που δέχεται η χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου είχε ξεκινήσει εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο για την εταιρεία.
Είναι προφανές ότι ο κύριος Παπαϊωάννου δεν ενήργησε αυτοβούλως Και σίγουρα ενημέρωσε τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια πριν δώσει την απάντηση στους Times.
Στο Μαξίμου η δυσαρέσκεια για το ΥΠΕΞ περισσεύει και από το γεγονός ότι το θέμα δημοσιοποιήθηκε τη μέρα που γινόταν η συζήτηση στη Βουλή και δόθηκε έτσι η ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να εκθέσει τον πρωθυπουργό!
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου στις 7 Νοεμβρίου είχε διαψεύσει κάθε σχέση της ελληνικής κυνέρνησης με τα παράνομα λογισμικά λέγοντας: ««Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι έχει ενορχηστρώσει αυτή την προσπάθεια. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Εμείς από την πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομων λογισμικών στη χώρα και καλούμαστε αυτό το κουβάρι…»!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες εξαγωγής προϊόντων διττής χρήσης ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιάννης Σμυρλής. Έτσι στο Μαξίμου υπάρχει η υποψία ότι ο Νίκος Δένδιας έκανε τη δήλωση μέσω του εκπροσώπου, με στόχο να πληγεί ο Γενικός Γραμματέας «ακραιφνής Μητσοτακικός» που θεωρείται και άνθρωπος «της οικογένειας» στο υπουργείο Εξωτερικών!
Τα «καλόβουλα» και τα «κακόβουλα» λογισμικά, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και η απόρρητη ΕΔΕ
Τα πράγματα επιχείρησε να «στρογγυλέψει» ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης δίνοντας διευκρινίσεις σε συνέντευξη που παραχωρησε στην ΕΡΤnews.
Ο κ. Φραγκογιάννης εξήγησε ότι πρόκειται για προϊόντα διττής υπόστασης, αυτά δηλαδή που χρειάζονται άδεια για να εξαχθούν καθώς πρόκειται για προϊόντα που μπορεί να λειτουργούν καλόβουλα ή κακόβουλα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και τα προϊόντα λογισμικού. Επισήμανε ότι το ΥΠΕΞ δίνει εκατοντάδες άδειες” καθώς και ότι υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου που θεσπίζονται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς.
«Εγώ έμαθα πριν από δυόμιση- τρεις μήνες από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι η εταιρία Intellexa είχε ζητήσει και είχε πάρει δύο άδειες εξαγωγής”»αποσαφήνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία άδεια λογισμικού προϊόντος που να φέρει τη δική μου υπογραφή ή την υπογραφή οποιουδήποτε υπουργού της κυβέρνησης».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «οι άδειες εξαγωγής είναι μία υπηρεσιακή υπόθεση» και «δίνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες»: «γίνεται μία αίτηση, γίνεται ένας έλεγχος με βάση τον ευρωπαικό και τον εθνικό κανονισμό και υπογράφεται η άδεια της εξαγωγής».
Επισήμανε ότι ο ίδιος λαμβάνει γνώση μόνο για τις αιτήσεις οι οποίες απορρίπτονται.
Ο κ. Φραγκογιάννης είπε επίσης ότι μετά την πληροφόρησή του από τα δημοσιεύματα του Τύπου ζήτησε στις 16/11 να γίνει μία ένορκη διοικητική εξέταση, μία έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρήθηκαν οι ευρωπαικοί και εθνικοί κανόνες που αφορούν την εξαγωγή των προιόντων. Έρευνα που, όπως είπε, είναι απόρρητη και διεξάγεται εσωτερικά στο ΥΠΕΞ.