Υποκλοπές: Ελεύθερη και ανεμπόδιστη έρευνα για την υπόθεση ζητά η PEGA - Οι συστάσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Στο στόχαστρο της Ευρώπης αναμένεται να βρεθεί εκ νέου η Ελλάδα που πρόκειται να δεχθεί νέες συστάσεις για το θέμα των υποκλοπών.
Η παρέμβαση στην υπόθεση αναμένεται από την επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Euroactiv που πρόκειται να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και να ρίξει φως στο λεγόμενο «ελληνικό Watergate».
Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης των κατασκοπευτικών λογισμικών συζητάει σήμερα τις συστάσεις της προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο.
Ξεχωρίζει η σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου προς την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και κυρίως του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου.
Οι συστάσεις της επιτροπής PEGA για την Ελλάδα
Η PEGA «συμπεραίνει ότι παραβιάσεις και φαινόμενα κακής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα και καλεί τη χώρα:
- Επειγόντως να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικού προληπτικού και κατασταλτικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας.
- Να καταργήσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία αγαθών διπλής χρήσης, να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων προς το Σουδάν.
- Να διασφαλίζει ότι οι αρχές μπορούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς της χρήσης spyware·
- Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του ν. 2472/1997 που καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
- Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οι αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα εποπτικά όργανα να απολαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση σε όλα τα θύματα·
- Να ανατρέψει τη νομοθετική αλλαγή του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού·
- Να εφαρμόσει επειγόντως την Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
- Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΑΔΑΕ.
- Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την φερόμενη κατάχρηση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει τα φυσικά στοιχεία πληρεξούσιων, εταιριών μεσαζόντων και όσων εμπορεύονται λογισμικά που συνδέονται με μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.
- Καλεί την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες».
Να σημειωθεί ότι, η ευρωβουλευτής του Renew Europe, Σόφι Ιν’τ Βέλντ, επέκρινε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «αφωνία» της σχετικά με το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθήκον να διασφαλίζει την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε ολόκληρη την ΕΕ. Εάν οι εθνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενεργήσει». Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραλείπει επαίσχυντα να ενεργήσει ως θεματοφύλακας των θεσμών».
Σύμφωνα με τη Euroactiv, η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Έλληνας αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς – αμφότεροι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με τον Μητσοτάκη – σιώπησαν για το θέμα.
Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ενόχλησε την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, αφού απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το θέμα.
Ο Ρέιντερς δήλωσε τη Δευτέρα ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ «δεν ασχολείται με μεμονωμένες περιπτώσεις προστασίας δεδομένων, οι οποίες κανονικά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών και δικαστηρίων προστασίας δεδομένων».