Υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
Έκπληξη στη διεθνή κοινότητα προκαλεί η κίνηση των ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, να ταχθούν υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Ουσιαστικά, η Ουάσιγκτον ζητά να μην υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα των φαρμακευτικών εταιρειών όσον αφορά στην κατασκευή των εμβολίων, έτσι ώστε να δημοσιοποιηθούν τα συστατικά και ο τρόπος παρασκευής τους, ώστε να «ανοίξει» η παραγωγή εμβολίων. Πιο αναλυτικά, η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι, αναφέρει ότι «πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση για την υγεία και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα». «Η διοίκηση [των ΗΠΑ] πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού», σημείωσε.
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αλλά αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα. «Στόχος της διοίκησης είναι να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Καθώς εξασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η διοίκηση θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους – για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων. Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων» πρόσθεσε. Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες. Ο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο. Σε περίπτωση που αρθεί η πατέντα και επισήμως, η παραγωγή του εμβολίου θα γίνεται σε ταχύτατους ρυθμούς και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν με το μικρότερο δυνατό κόστος. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ και πολλές χώρες έχουν μέχρι στιγμής μπλοκάρει διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ έπειτα από πρόταση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής να καταργηθούν τα πνευματικά δικαιώματα των φαρμακευτικών εταιρειών κάτι που θα επέτρεπε σε αναπτυσσόμενες χώρες να παράξουν τα δικά τους εμβόλια κατά του κορονοϊού. Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες είχαν μπλοκάρει προηγουμένως τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΥ, όταν η Ινδία και η Νότια Αφρική κατέθεσαν πρόταση άρσης των πατεντών, με στόχο να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να παρασκευάσουν εμβόλια για την Covid-19 χρησιμοποιώντας την πνευματική ιδιοκτησία φαρμακευτικών εταιρειών.These extraordinary times and circumstances of call for extraordinary measures.
The US supports the waiver of IP protections on COVID-19 vaccines to help end the pandemic and we’ll actively participate in @WTO negotiations to make that happen. pic.twitter.com/96ERlboZS8 — Ambassador Katherine Tai (@AmbassadorTai) May 5, 2021