ΥΠΕΝ - καύσιμα : Έκτακτη σύσκεψη για το φυσικό αέριο - Εκπνέει η προθεσμία για πληρωμές σε ρούβλια
Έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για σήμερα Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022, καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 31 Μαρτίου για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.
Ρωσία: Τελεσίγραφο από τη Δούμα - Θα δοθεί χρόνος λέει το Κρεμλίνο
Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποίησε η Γερμανία
Την ώρα που ο πρόεδρος της Δούμας επαναλάμβανε τον εκβιασμό της Ρωσίας: όχι ρούβλια, όχι αέριο ή άλλα αγαθά, η Γερμανία έκανε γνωστό πως βρίσκεται στο «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο.
Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα, Ρόμπερτ Χάμπεκ ο οποίος δήλωσε πως ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού». Διευκρίνισε ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία. «Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.
Οι ρωσικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας για το 2021. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες πριν από τα μέσα του 2024.
Ερώτηση Πέτρου Κόκκαλη στην Κομισιόν
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης, με την οποία ερωτά «αν υπάρχει σχεδιασμός στην περίπτωση που ο πρόεδρος Πούτιν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο των πολεμικών του επιχειρήσεων».
Ο κ. Κόκκαλης ζητάει την εξέταση της επικινδυνότητας για τις χώρες της ΕΕ, «δεδομένης της εξάρτησης τους από το φυσικό αέριο που βρίσκεται στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη ο οποίος απειλεί την Ευρώπη και την ανθρωπότητα, ακόμα και με πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων». Ένας τέτοιος σχεδιασμός «θα μπορούσε να αποτελέσει τον οδικό χάρτη της Ευρώπης για ταχύτερη απεξάρτηση από τη Ρωσία», τονίζει στη δήλωσή του σχετικά με το θέμα.
Ο κ. Κόκκαλης αναφέρει ότι «δεν επιζητούμε την κλιμάκωση των κρίσεων, αλλά πρέπει να κάνουμε τις αναγκαίες προβλέψεις που πρέπει να ληφθούν σε κάθε τέτοια περίπτωση και προσθέτει ότι η ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι καταγεγραμμένη, όπως και οι δυσκολίες στην εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού εμπάργκο στο Κρεμλίνο. Αυτό που δεν έχει συζητηθεί, είναι τι θα συμβεί αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα ως μέρος των πολεμικών του επιχειρήσεων».
»Είναι έτοιμη η ΕΕ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι αν ναι, ποιες είναι οι σχετικές προβλέψεις» σημειώνει και τονίζει ότι «αν υπάρχει ή υπάρξει ένας τέτοιος σχεδιασμός, θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν δικό μας οδικό χάρτη για ταχύτερη απεξάρτηση από το Κρεμλίνο και την ντροπιαστική χρηματοδότηση της αιματοχυσίας Ουκρανών αλλά και Ρώσων για τα αδιέξοδα της ρωσικής εξουσίας».
Καλπάζουν οι τιμές του αερίου
Το αέριο παίρνει ξανά την «ανηφόρα» λόγω πολέμου και καιρού. Σημειώνεται πως οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν χθες για δεύτερη συνεχή μέρα εν μέσω ψυχρότερου καιρού, χαμηλότερων ροών στη Νορβηγία και αβεβαιότητας σχετικά με την απαίτηση της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα αναφοράς διαμορφώθηκαν κατά 5,7% υψηλότερα στα 108,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ υποχώρησαν ελαφρά καθώς η Ρωσία δήλωσε ότι θα περιορίσει ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν κατά 7,2% υψηλότερα στις 263,42 πένες.