Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Πόσες θερμίδες έχουν - Η διατροφική αξία τους
Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;
Και γιατί όχι δίπλες, panettones ή βασιλόπιτα; Το «αιώνιο» δίλημμα δεν έχει απάντηση.
Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, είναι μέρος των γιορτών όσο και τα δώρα κάτω από το δέντρο. Η νοστιμιά τους είναι αξεπέραστη όπως και η γλυκιά προσμονή που έχουμε κάθε χρόνο για να τα καταναλώσουμε, με την απορία γιατί δεν τα φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου!
Ποια όμως από τα αγαπημένα μας γλυκά είναι θερμιδικές βόμβες και ποια είναι καλύτερο να προτιμάμε;
Κουραμπιέδες
Δεν ξέρουμε εάν είστε του κουραμπιές ή του μελομακάρονου αλλά αυτό το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, έχει πολλές θερμίδες και πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα. Αυτά δυστυχώς είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ένας κουραμπιές βάρους περίπου 40 γρ. περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά.
Οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με φρέσκο βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Το μοναδικό υγιεινό συστατικό είναι τα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα τα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ασβέστιο αλλά και αυγά τα οποία αποτελούν πηγή βιταμινών Α, D , φυλλικού οξέος και Β12.
Μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα είναι πολύ πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες. Φτιάχνονται με ελαιόλαδο και όχι βούτυρο, περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ένα μελομακάρονο βάρους περίπου 35γρ. περιέχει 190 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρά.
Τα συστατικά των μελομακάρονων (ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια, κανέλα, πορτοκάλι) με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπλέον, τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, χαλκό, μαγγάνιο, φωσφόρο και βιταμίνη Ε. Περιέχουν επίσης καρύδια τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6 και Ε, η οποία τους δίνει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και σε ω3 και ω6 λιπαρά.
Το μόνο μειονέκτημα είναι στην πραγματικότητα η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στο σιρόπι. Γι’ αυτό πρέπει να περιοριζόμαστε σε ένα ή το πολύ δύο την ημέρα.
Χριστουγεννιάτικες δίπλες
Οι δίπλες έχουν σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Μία δίπλα (45 γρ.) έχει 170 θερμίδες και 4,5 γρ. λιπαρά.
Βασιλόπιτα
Μπορεί να θεωρηθεί και ένα συνηθισμένο κέικ, ανάλογα με το πως παρασκευάζεται.
Εάν είναι φτιαγμένο με βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και αυτό συσχετίζεται με αύξηση της χοληστερόλης. Όμως αν παρασκευαστεί με μαργαρίνη αντί για βούτυρο, θα μειωθεί η περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Αρκετή ζάχαρη αλλά και ασπράδια και γάλα τα οποία είναι καλές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που συμβάλλουν στην διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Αν προστεθεί πορτοκάλι στην βασιλόπιτα εμπλουτίζεται με βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιοξειδωτική δράση.
Η βασιλόπιτα τύπου κέικ γίνεται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά. Κατά συνέπεια είναι μια «θερμιδική βόμβα» με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα.
Ένα κομμάτι βασιλόπιτα τύπου κέικ (100 γρ.) έχει 350 θερμίδες και 20 γρ. λιπαρά.
Από την άλλη πλευρά η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι θεωρείται καλύτερη επιλογή επειδή για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο ενώ περιέχει πολλά μυρωδικά τα οποία (μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο) έχουν και αντιοξειδωτική δράση.
Ένα κομμάτι βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι (80 γρ.) έχει 255 θερμίδες και 7,5 γρ. λιπαρά.
Panettone
Το panettone, είναι ένα γιορτινό ιταλικό γλυκό-υπερπαραγωγή. Είναι ένα νόστιμο τσουρέκι με γέμιση από σοκολάτα, σταφίδες, φρούτα και καρύδια. Συστατικά τα οποία το «φορτώνουν» με λιπαρά και θερμίδες.
Ένα κομμάτι (115 γρ.) περιέχει 405 θερμίδες και 18γρ. λιπαρά.
Η περίοδος των γιορτών επιτρέπει κάποιες υπερβολές, επομένως μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας γλυκά χωρίς ενοχές καθώς αυτό συμβαίνει μια φορά τον χρόνο!