Χρηματιστήριο Αθηνών: Με εβδομαδιαίο +7,8% «ψήφισε» για τις εκλογές
Σχεδόν 8% ήταν ο μετεκλογικός απολογισμός στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναρριχήθηκε στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2014, ενώ έθεσε και τις βάσεις για ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,54% στις 1.220,89 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 152 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας τα κέρδη του Γενικού Δείκτη ήταν 7,8%.
Με μια μόνο διορθωτική συνεδρίαση, το ΧΑΑ υποδέχθηκε αυτήν την εβδομάδα μεγάλο μέρος κεφαλαίων, που περίμεναν στην «αίθουσα αναμονής» μέχρι να έχει καλύτερη εικόνα από τις εκλογικές ισορροπίες. Μάλιστα, η ρευστότητα που εισήλθε αυτές τις ημέρες στην αγορά έδειξε να διαχέεται σε όλο και μεγαλύτερο εμβαδόν του ταμπλό, καθιστώντας πιο συμπαγή την άνοδο.
Αυξάνονται, επομένως, οι πιθανότητες να συνεχιστεί η ανάβαση, με πρώτο στόχο την περιοχή των 1.250 μονάδων του ΓΔ, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα και λήξη της κίνησης.
Η επενδυτική βαθμίδα
Πέραν των θετικών θεμελιωδών που διαθέτει η αγορά, πλέον σύσσωμη η κοινότητα των αναλυτών, ξένων και εγχωρίων, θεωρεί την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα ως «τελειωμένη υπόθεση». Αυτή η προοπτική καθιστά τα ελληνικά assets επιλέξιμα από πολλούς δείκτες, προσελκύοντας σταθερή ζήτηση από μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή παγκόσμιων επενδυτών.
Αν και τρέφονται κάποιες ελπίδες να δούμε κάποια έκπληξη στις 9 Ιουνίου από τη Fitch, οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, δεδομένων των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Επομένως, οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι αξιολογήσεις στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch, με την αγορά να έχει πλέον ένα τετράμηνο μπροστά της ώστε να ετοιμαστεί για τη σχεδόν βέβαιη είσοδο θεσμικών που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εισέλθουν λόγω έλλειψης της IG.
Σε επίπεδο τίτλων
Σε επίπεδο τίτλων, η Alpha Bank με +6,25% και η ΔΕΗ με +4,33%, οδήγησαν την άνοδο, ενώ σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Λάμδα, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Εθνική, Eurobank, Motor Oil, Coca Cola, ΟΛΠ και Σαράντη. Θετικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Quest, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ αρνητικά οι Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Aegean και Jumbo.