Χρηματιστήριο Αθηνών: «Φοβήθηκε» τις 1.350 μονάδες - Σε πολυετή υψηλά οι τράπεζες
Τη διάσπαση των 1.350 μονάδων «φοβήθηκε» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να «κρατήσει» τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, παρά το γεγονός ότι οι επιλεκτικές τοποθετήσεις υπερίσχυσαν των διορθωτικών κινήσεων. Κι όλα αυτά στη σκιά των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων και των προσδοκιών για κορύφωση των επιτοκίων.
Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς αποτέλεσαν τις «πρωταγωνίστριες» της συνεδρίασης, καθώς σκαρφάλωσαν σε νέα πολυετή υψηλά. Ώθηση από τα ισχυρά κέρδη του β’ τριμήνου έλαβαν, επίσης, οι Mytilineos και Titan, οι οποίες ενισχύθηκαν στα 36,9 και στα 19,3 ευρώ, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η Aegean διόρθωσε προς τα 13 ευρώ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή «έπεσε» στα 17,5 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,08% και διαμορφώθηκε στις 1.345,63 μονάδες, κερδίζοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.344,55 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 1.344,47 έως 1.351,68 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 87,7 εκατ. ευρώ.
Σταθερά σε υψηλά 9ετίας
Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε στο «μονοπάτι» της συσσώρευσης δυνάμεων, με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις να υπερισχύουν των διορθωτικών κινήσεων, γεγονός το οποίο συντήρησε τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 9ετίας.
Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε σήμερα κυρίως στις διεθνείς εξελίξεις, καθώς το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε στην 9η διαδοχική παρέμβαση και αύξησε τα επιτόκια κατά ακόμη 25 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού.
Χθες, σ’ αντίστοιχη παρέμβαση προέβη και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, η οποία αύξησε τα επιτόκια στο εύρος 5,25 – 5,50% (το υψηλότερο επίπεδο από το 2001). Ωστόσο, οι Αμερικανοί τραπεζίτες άφησαν «ανοιχτά» όλα τα σενάρια για τη συνέχεια, μην αποκλείοντας την πιθανότητα τερματισμού του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.
Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εστίασαν και στα εγχώρια οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου, με τις Mytilineos και Titan να δημοσιεύουν ισχυρές επιδόσεις, οι οποίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε και τα πρώτα τραπεζικά μεγέθη.
Από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» ένα άκρως εντυπωσιακό ράλι, το οποίο ανέρχεται στο +44%, πετυχαίνοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως αλλά και στην ιστορία της εγχώριας χρηματαγοράς. Και το ερώτημα είναι μέχρι πού μπορεί να φθάσει;
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι επόμενες αντιστάσεις συναντώνται στις 1.380 μονάδες, οι οποίες μπορούν εύκολα να διασπαστούν, εφόσον οι επικείμενες εξελίξεις επιβεβαιώσουν τις υψηλές προσδοκίες.
Μην ξεχνάμε, δε, ότι στις 4 Αυγούστου ο γερμανικός οίκος Scope σκοπεύει να δημοσιεύσει το επικαιροποιημένο report για την Ελλάδα. Ενδεχόμενη αναβάθμιση θα επαναφέρει την ελληνική αξιολόγηση στα επίπεδα της επενδυτικής βαθμίδας.
Ωστόσο, προς το παρόν ο Scope δεν αναγνωρίζεται επισήμως από την ΕΚΤ και επομένως για την επίσημη ανάκτηση του investment grade ενδεχομένως θα χρειαστεί να περιμένουμε τα φθινοπωρινά reports των DBRS – S&P – Fitch.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται σημαντικά στο +1,32% και τις 471 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,40%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,29%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,91% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,87%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones οδεύει προς την 14η συνεχόμενη θετική συνεδρίαση, πετυχαίνοντας ένα άνευ προηγουμένου σερί.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται προς υψηλότερα επίπεδα, χάρη στη μείωση της προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,39% και τα 79,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,19% και τα 83,0 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού κατέρχεται στο -1,09% και τα 1.948 δολάρια ανά ουγγιά.