Χωριό του Άγιου Βασίλη: Ένα πλήρως εξοπλισμένο καταφύγιο σε περίπτωση πολέμου
Χωριό του Άγιου Βασίλη: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τελικά δεν έπιασε τη Φινλανδία απροετοίμαστη. Ακόμη και το θεματικό πάρκο του Άγιου Βασίλη στη «γενέτειρά του» στο χιονισμένο Ροβανιέμι, είναι έτοιμο να επιστρέψει στην αρχική του λειτουργία: ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το πάρκο του Άη Βασίλη στο Ροβανιέμι της Λαπωνίας κάθε χρόνο για να συναντήσουν τον αγαπημένο άγιο των παιδιών και να φωτογραφηθούν μαζί του.
Στους υπόγειους διαδρόμους του χωριού φιλοξενείται το ταχυδρομείο, η σχολή ξωτικών, καταστήματα χειροτεχνίας, χριστουγεννιάτικα δέντρα και τάρανδοι.
Ο κύριος σκοπός του καταφυγίου αυτού ωστόσο δεν ήταν πάντα η χαρά. Το καταφύγιο λαξεύτηκε σε ένα λόφο ύψους περίπου 50 μέτρων, είναι εξοπλισμένο για να αντέχει βομβαρδισμούς, χημική ή πυρηνική επίθεση και μπορεί να φιλοξενήσει 3.600 άτομα.
Διαθέτει κουκέτες, κιτ πρώτων βοηθειών ακόμη και εξοπλισμό για να σκάψει κάποιος μια σήραγγα μέχρι την επιφάνεια σε περίπτωση που η κατασκευή καταρρεύσει.
«Σε περίπτωση κρίσης, οι κάτοικοι του Ροβανιέμι θα προστατευτούν εδώ», είπε ο επικεφαλής ασφαλείας του Ροβανιέμι, Tapio Hietakangas. «Και αν έρθουν οικογένειες και πρέπει να μείνουν εδώ για πολύ, αυτό είναι ένα καλό μέρος για να σκεφτούμε και την άνεση των παιδιών» είπε για τα παιχνίδια.
Το καταφύγιο διαθέτει αποθήκες τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων ενώ έχει και ένα ξεχωριστό πηγάδι για νερό.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Φινλανδία αποφάσισε να τερματίσει τη μακροχρόνια πολιτική της ουδετερότητας και να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα τη χαρακτήρισε ως εχθρική κίνηση ενώ «απείλησε» και για ενδεχόμενη αντίδραση. Η ανεξάρτητη Φινλανδία πολέμησε δύο πολέμους με τη Ρωσία μεταξύ 1939 και 1944, αποκρούοντας απόπειρες εισβολής.
Ωστόσο η καχυποψία της Φινλανδίας για τη Ρωσία, χρονολογείται από την «Isoviha» ή τη «Μεγάλη Οργή», μια περίοδο της ρωσικής κατοχής που κατέστρεψε την περιοχή μεταξύ 1713 και 1721, όταν ήταν ακόμη μέρος της Σουηδίας.
Φωτό Reuters