Χιμπαντζής εκτελέστηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο «βάσει πρωτοκόλλου» - Αντιδράσεις
Ένα φρικτό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (25/6) στο Πάρκο που αποδεικνύει για μία ακόμα μία φορά ότι η άγρια ζωή πρέπει να είναι στη φύση και όχι σε κλουβιά
Ένας alpha male χιμπατζής το έσκασε από τον περιοριστικό του χώρο μετά από επεισόδιο με άλλους πιθήκους. Αμέσως, ενεργοποιήθηκε το "πρωτόκολλο ασφαλείας" όπως ανέφερε σε ανάρτηση του το Πάρκο.και το άτυχο ζώο θανατώθηκε.
Η είδηση έγινε γνωστή με stories στο Instagram, όπου και αναφέρονται οι λεπτομέρειες του τραγικού αυτού περιστατικού.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή.
Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.
Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν τότε δύο τζάγκουαρ είχαν περάσει τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και να θανατωθούν.
Αντιδράσεις στα social media
Η είδηση της θανάτωσης του χιμπατζή Δεν έμεινε ασχολίαστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί χρήστες καταφέρονται κατά τις κρατήσεις σε κλουβιά άγριας ζωής ενώ αναρωτιούνται αν υπήρχε διαφορετικός τρόπος για να σωθεί η ζωή του ζώου. Επίσης υπάρχουν χρήστες που κάνουν αναφορές ότι ο συγκεκριμένος χιμπατζής ήταν 27 χρόνια στο πάρκο. Δείτε τα χαρακτηριστικά σχόλια: