«Ξεμπλοκάρουν» οι επικουρικές συντάξεις - Μειώνεται ο χρόνος για την έκδοσή τους
Τι αναφέρει εγκύκλιος ΕΦΚΑ. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι έλεγχοι των αποφάσεων.
Σε έναν ατελείωτο πονοκέφαλο εξελίσσεται για τους ασφαλισμένους η έκδοση των επικουρικών συντάξεων. Μπορεί η διαδικασία απονομής τους να έχει επιταχυνθεί, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί ασφαλισμένοι που αναμένουν έως και δύο χρόνια για να δουν το…χρώμα του χρήματος.
Το στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων μειώνεται, καθώς σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023 έχει καταγραφεί μείωση των εκκρεμοτήτων κατά 25%. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές πέρυσι τον Αύγουστο ανέρχονταν σε περίπου 45.000, ενώ σήμερα είναι περίπου 34.000.
Πηγές του υπερταμείου ασφάλισης σημειώνουν ότι το πρόβλημα στις επικουρικές συντάξεις έγκειται στο γεγονός ότι αφενός αρκετά περιφερειακά ταμεία δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε ψηφιοποίηση των έγχαρτου αρχείου, αφετέρου στη δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων διευθύνσεων.
Με στόχο την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των διευθύνσεων, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη δημιουργήσει δύο συντονιστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε αυτά στεγάζονται οι διευθύνσεις των υπηρεσιών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα πλέον να συνεννοούνται καλύτερα και γρηγορότερα μεταξύ τους για τη διαχείριση των σύνθετων συνταξιοδοτικών φακέλων.
Την ίδια στιγμή, με εγκύκλιο του ο ΕΦΚΑ αποσαφήνισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για απονομές επικουρικών συντάξεων εντός τριών ή το πολύ έξι μηνών. Πρόκειται για ένα πλέγμα διευκρινίσεων που αφορά τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο 5078/2023. Ο συγκεκριμένος νόμος δίνει δυνατότητα να εκδίδονται οι επικουρικές συντάξεις γρήγορα, με βασική προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης (4.500 ημερών). Με αυτό τον τρόπο ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες και εντός τριών ετών, θα πραγματοποιείται ο πλήρης υπολογισμός των εργάσιμων ημερών, προκειμένου να απονέμεται το σύνολο της σύνταξης.
Εντός τριών μηνών από την έκδοση κύριας σύνταξης
Αναλυτικά, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι από από τον Δεκέμβριο του 2023 και μετά, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο νόμος, οι επικουρικές συντάξεις δεν θα απονέμονται στη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας τού δικαιούχου, αλλά εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της κύριας σύνταξης, για την οποία άλλωστε, ισχύει ως βασική προϋπόθεση η συμπλήρωση 15ετίας. Ειδάλλως, θα εκδίδονται εντός εξαμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης απονομής επικουρικής σύνταξης, σε περίπτωση που αυτή υποβλήθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο από την αίτηση για απονομή κύριας σύνταξης.
Οι έλεγχοι των αποφάσεων σύνταξης του κύριου φορέα που εκδίδονται με τη διαδικασία της ταχείας απονομής (fast track), θα πραγματοποιούνται εντός τριών ετών από την έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, μετά την παρέλευση 5ετίας από την έκδοση της σχετικής συνταξιοδοτικής πράξης δεν μπορεί να γίνει έλεγχος, ώστε να διορθωθούν, τυχόν παραλείψεις. Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις, οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν εντός ενός έτους από την έκδοσή τους. Αν παρέλθουν τρία έτη από την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης, σε αυτή την περίπτωση, δεν επιτρέπεται να γίνουν έλεγχοι.
Εάν ο ασφαλισμένος λάβει μειωμένη σύνταξη για τον κύριο φορέα, τότε η μείωση αυτή εφαρμόζεται στο ίδιο ποσοστό και για την επικουρική σύνταξη. Προσοχή όμως. Η όποια μείωση αφορά το τμήμα της σύνταξης μέχρι 31.12.2014, καθώς μετά, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού.
Στις περιπτώσεις αίτησης απονομής σύνταξης λόγω ανικανότητας, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται επικουρική σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για θεμελίωση του κύριου και στον επικουρικό φορέα.
Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου στην υπηρεσία, ο επιζών σύζυγος δικαιούται επικουρική σύνταξη εφόσον ο θανών ασφαλισμένος είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του λόγω θανάτου στον κύριο φορέα.