Χελώνα καρέτα - καρέτα άφησε τα αβγά της σε παραλία της Λούτσας
Μια καρέτα-καρέτα υποδέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης η παραλία της Λούτσας, καθώς η χελώνα έσκαψε την άμμο και άφησε τα αβγά της. Έγινε άμεσα αντιληπτή από περίοικους της περιοχής οι οποίοι φρόντισαν άμεσα να περιφράξουν το σημείο για να προστατεύσουν τα αβγά της.
Την προστασία της φωλιάς ανέλαβε ο Σύλλογος Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» σε συνεργασία με τον δήμο Αρτέμιδας-Σπάτων και με το λιμεναρχείο.
Πρόκειται για σπάνια περίπτωση ωοτοκία χελώνας στην περιοχή αν και το περσινό καλοκαίρι είχε αναφερθεί κι άλλο περιστατικό σε παραλία της Αττικής, στα Λεγρενά, από τη μεριά του Σαρωνικού.
Παλαιότεροι κάτοικοι της Αρτέμιδας θυμούνται πως τα παλιά χρόνια έβγαιναν χελώνες σε δύο ακριανές περιοχές της Λούτσας, ωστόσο με την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού σταδιακά εξαφανίστηκαν. Οι θαλάσσιες χελώνες πολλές φορές γεννούν τα αβγά τους ακριβώς στο μέρος που γεννήθηκαν και οι ίδιες.
Οι άνθρωποι του συλλόγου «Αρχέλων» εκτιμούν πως η χελώνα της Λούτσας είναι περίπου 30 ετών, και δεν αποκλείεται να επέστρεψε στο σημείο όπου γεννήθηκε.
Οι νεοσσοί θα εμφανιστούν περίπου σε δύο μήνες και όπως λέει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εθελοντής-μέλος του συλλόγου «Αρχέλων» Νίκος Μανίας, χρειάζεται προσοχή από τους κατοίκους, καθώς πρόκειται για πολυσύχναστη παραλία, ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα.
«Ο πιο σοβαρός κίνδυνος είναι πάντα ο ανθρώπινος παράγων. Όπου άνθρωπος και κίνδυνος, λογικό είναι αυτό. Έχουμε δώσει τις σχετικές οδηγίες, ακόμη και για την περίφραξη, καθώς δεν πρέπει να είναι ολική, γιατί όταν βγουν οι νεοσσοί, θα πρέπει να είναι ανοιχτό το πεδίο μπροστά τους, ώστε να κατευθυνθούν αμέσως προς τη θάλασσα και να μην αποκλειστούν. Πρέπει τώρα να βρίσκονται εκεί μέσα από 80 έως 120 αβγά και οι νεοσσοί θα βγουν νύχτα σε περίπου δύο μήνες», σημείωσε ο Νίκος Μανίας.
Σύμφωνα με τον Ν. Μανία «τα αβγά δεν βρίσκονται μέσα στη γούβα που εμφανίστηκε εκεί, αλλά ακριβώς δίπλα. Η θαλάσσια χελώνα μόλις βγει από το νερό, δημιουργεί έναν θάλαμο στην άμμο για να αφήσει μέσα τα αβγά της. Στη συνέχεια τα σκεπάζει με την άμμο και αμέσως μετά πάει και με τα πτερύγια της δημιουργεί δίπλα μια γούβα, για να υπάρχει σαν καμουφλάζ προστασίας».