Ξεκίνησε η έκδοση ηλεκτρονικών κλήσεων στη Θεσσαλονίκη
Ξέχασε το παραδοσιακό/τρομακτικό ροζ χαρτάκι στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου. Οι ηλεκτρονικές κλήσεις έκαναν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.
Οι κλήσεις, που λάμβαναν οι παραβάτες οδηγοί στον δήμο Θεσσαλονίκης για διπλοστάθμευση, παράνομο παρκάρισμα άλλαξαν, καθώς ξεκίνησε η ηλεκτρονική επιβολή προστίμων. Η διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας έχει στη διάθεσή της και λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα, μέσω του οποίου ελέγχεται και βεβαιώνεται ψηφιακά το σύνολο των παραβάσεων του ΚΟΚ. Μέσω ειδικής συσκευής και συνδεδεμένου σε αυτή φορητού εκτυπωτή, οι δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποιούν τους ελέγχους κι εκδίδουν τις παραβάσεις, οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούνται στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων.
Αυτό που άλλαξε δεν είναι απλά το χρώμα, αλλά και ο τρόπος πληρωμής. Έτσι πλέον, οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν τις κλήσεις ηλεκτρονικά, μέσω του κωδικού RF που είναι τυπωμένος στην απόδειξη της παράβασης. Με τον τρόπο αυτό, οι παραβάτες οδηγοί θα πληρώνουν ηλεκτρονικά τις κλήσεις τους χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις στο δημαρχείο και στα δημοτικά διαμερίσματα, ενώ θα εξοικονομούνται εργατοώρες και ανθρώπινο δυναμικό από τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης.
Τι γίνεται με την στάθμευση;
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα γίνουν διαθέσιμες στους κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης οι 800 θέσεις προσωρινής στάθμευσης, που δημιουργούνται σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους της πόλης και θα διατίθενται ως επί το πλείστον δωρεάν, ενώ εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να είναι έτοιμη και η σχετική ψηφιακή εφαρμογή (app), που ενεργοποιείται στο πλαίσιο των μέτρων για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (Flyover). Πέραν των παραπάνω, στόχος είναι να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή κυκλική συγκοινωνία με λεωφορεία από και προς τους συγκεκριμένους χώρους πρόσκαιρης στάθμευσης, ώστε να εξυπηρετούνται οι μετακινήσεις των οδηγών προς τα οχήματά τους.
Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας, μετά το πέρας της σημερινής τακτικής σύσκεψης του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το Flyover, που συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες περίπου στο Διοικητήριο. Οι 800 θέσεις δημιουργούνται εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo AE (δωρεάν), στον χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (με βάση την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική, πιθανώς με χρέωση 3 ευρώ, ασχέτως ωρών παραμονής, αρκεί να είναι στο επιτρεπόμενο για την πρόσκαιρη στάθμευση ωράριο, ήτοι στις ώρες αιχμής, π.χ, μεταξύ 7 το πρωί και 4 μετά το μεσημέρι) και σε δύο χώρους της ΓΑΙΑΟΣΕ στα δυτικά της πόλης (δωρεάν). Παράλληλα αναζητούνται νέοι χώροι, που θα αξιοποιηθούν αντιστοίχως.
Επιπλέον, αναμένεται να ολοκληρωθεί μελέτη, για το θέμα της εκ νέου ρύθμισης των φωτεινών σηματοδοτών στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί φωτεινοί σηματοδότες στην πόλη, λειτουργούν με δεδομένα άλλων εποχών κι επειδή υπάρχει επιβάρυνση του κυκλοφοριακού, λόγω της κατασκευής του Flyover, πρέπει τα φανάρια να ρυθμιστούν αναλόγως τουλάχιστον σε καίρια σημεία στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, ώστε να διευκολυνθεί η ροή των αυτοκινήτων.
Τέλος σε αναμονή έχει τεθεί η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που θα ενημερώνει τους οδηγούς για τα κεντρικά σημεία της πόλης όπου υπάρχει κυκλοφοριακός φόρτος. Το app βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του και απομένουν μόνο μερικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωσή του.